F. Dostojevskio pogrindžio žmogus ir jo priekaištai modernybei - Genys, Dainius (Literatūra, 2022)
Rašytojo Fiodoro Dostojevskio (1821–1881) talentas jau šimtmečiais tarnauja kaip įkvėpimo šaltinis skirtingų disciplinų tyrinėtojams, atverdamas neišsemiamus žmogaus egzistencijos pažinimo kelius. Simbolinė straipsnio potekstė – bandymas pritaikyti sociologinę vaizduotę grožinės literatūros kūrinio aptarimui, rekonstruojant ir konceptualizuojant autoriaus nuostatas modernizacijos atžvilgiu. Akademinė intriga plaukia iš klausimo – kaip modernizacija veikia žmogaus savivoką ir kaip žmogus jaučiasi naujoje visuomenėje? Bandoma konceptualizuoti Dostojevskio išryškintą konfliktą tarp pogrindžio žmogaus ir jį tramdančių socialinių determinantų. Pasitelkus sisteminę ir lyginamąją analizes, straipsnyje, remiantis „Užrašais iš pogrindžio“, išryškinama Dostojevskio modernizacijos samprata, kuri aptariama platesniame socialinių mąstytojų (E. Durkheimo, Z. Baumano, V. Kavolio, Č. Teiloro, R. Ingleharto, A. Giddenso ir kt.) idėjų kontekste. Подпольный человек Ф. Достоевского и его упреки в адрес современности Талант Федора Достоевского на протяжении веков служил источником вдохновения для ученых самых различных дисциплин, открывая разнообразные пути к пониманию человеческого бытия. Символический подтекст статьи – попытка использовать социологическое воображение при обсуждении художественного произведения для того, чтобы реконструировать и концептуализировать отношение автора текста к модернизации. Академическая интрига проистекает из вопроса: как модернизация влияет на самопонимание человека, и как он себя чувствует в новом обществе? Подчеркнутый Достоевским конфликт между подпольным человеком и угнетающими его социальными детерминантами концептуализируется с социологической точки зрения. Посредством системного и сравнительного анализа, с опорой на «Записки из подполья», в статье освещается отношение Достоевского к модернизации, которое рассматривается в достаточно широком контексте идей социальных мыслителей (Э. Дюркгейма, З. Баумана, В. Каволиса, Ч. Тейлора, Р. Инглхарта, Э. Гидденса и др.). Ключевые слова: Достоевский, современность/модерность, культура, ценность человека, общество.