Ksenofonto politinė filosofija: projektas visai Graikijai - Jaskelevičius, Alius (Literatūra, 2018)
[straipsnis ir santrauka anglų kalba, santrauka lietuvių kalba] Straipsnyje aptariama Ksenofonto politinė filosofija ir jos graikiškasis kontekstas. Viena iš pagrindinių temų, kurią Ksenofontas implicitiškai ar eksplicitiškai nagrinėja savo veikaluose, yra lyderystė. Lyderystės klausimas iškyla beveik visuose Ksenofonto kūriniuose, tiek filosofiniuose, tiek istoriniuose, tiek literatūriniuose. Lyderis Ksenofontui buvo svarbus ne tik kaip kariuomenės, bet ir kaip miesto ar bendruomenės lyderis. Turint omenyje, kokią didžiulę reikšmę Ksenofontui turi lyderystės klausimas, straipsniu bandoma parodyti, kad savo politinę filosofiją Ksenofontas kuria kaip bendragraikišką, panhelenistinę programą. Šios programos tikslas – suvienyti graikus politiškai, suburiant juos bendram panheleniniam žygiui prieš persus.