Licentiae biographicae: Биографические мистификации Евгения Шкляра. II - Lavrinec, Pavel (Literatūra, 2015)
Antrame ciklo straipsnyje analizuojama abejotina ir prieštaringa informacija apie ankstyvą poeto, žurnalisto, lietuvių literatūros vertėjo Eugenijaus Škliaro (1893–1941) literatūrinę veiklą: pirmas pasirodymas spaudoje (1911), pirmas dedikuotas Lietuvai eilėraštis (1912), pirmas poezijos rinkinys (1920), nustatomos tiksli pirmojo spausdinto eilėrasčio „Bedarbis“ data ir vieta; išsiaiškinama, kad eilėraštis, pavadinimu „Iš Nemuno žemupio“ ar panašiai, minimas tarpukario spaudoje kaip ankstyvos lietuviškos orientacijos įrodymas, iš tikrųjų buvo išspausdintas ne 1912 m., kaip rašė J. Paleckis, L. Gira ir kiti, o 1913 m., ir vadinosi „Dniepro aukštupyje“ ir nieko bendro su Lietuvos tema neturėjo. Minimas kai kuriose straipsniuose pirmas rinkinio Kiparisai leidimas, neva išleistas 1920 ar 1921 m. Rostove prie Dono, iš viso yra išgalvotas. Spėjama, kad E. Škliaras tikslingai mistifikavo savo biografiją tam, kad pagrįstų ir pateisintų lietuvišką temą savo kūriniuose ir užimtų geidžiamą vietą Lietuvos literatūriniame gyvenime.