„Gabija" - Gudaitis, Leonas (Literatūra, 1973)
"Gabija" - był to almanach literatury litewskiej, wydany w Krakowie w r. 1907.W powyższym artykule wyjaśniona jest geneza „Gabiji", oceniona treść ideowo-artystyczna, oraz przedstawiona rola wydawnictwa w dalszym procesie rozwojowym litewskiej literatury i myśli estetycznej. Twórcą i redaktorem almanachu był przewodniczący towarzystwa „Rūta", młody literat J. A. Herbačiauskas (Herbaczewski, 1876-1944). Na łamach „Gabiji" zwalczał tradycyjne formy literackie i propagował idee neoromantyzmu. Twórczość niektórych współpracowników była pod wpływem impresjonizmu oraz symbolizmu. Almanach „Gabija" uważany jest za prekursora nowego etapu literatury litewskiej. Almanach podejmował zagadnienia estetyczne, przekraczające zbyt wąskie ramy zapożyczonych założeń modernizmu i przyczynił się bardzo do rozwoju litewskiej kultury narodowej.