La représentation de la femme japonaise dans Madame Chrysanthème de Pierre Loti - Koma, Kyoko (Literatūra, 2010)
Pierre’o Loti Ponia Chrizantema (Madame Chrysanthème) yra autobiografinis romanas, kuriame pasakotojas dienoraščio forma aprašo savo įspūdžius apie Japoniją, ypač – apie japones. 1887 metais išpausdintas romanas sulaukė nemažo populiarumo, kurį paskaitino 1868 m. pasaulinėje Paryžiaus parodoje demonstruotas ir didelio susidomėjimo sulaukęs Japonijos menas. Tai buvo estampai, vaizduojantys įvairių socialinių klasių japones, ir kimono pavyzdžiai. Prancūzijoje prasidėjo japonizmo mada. Loti romane kuriamas japonės įvaizdis gali būti laikomas iki šių dienų išlikusio japonės stereotipo pirmtaku. Nuolat ir sistemingai vartojami japonės kaip lėlės, mergytės (mousmé), naminio gyvūnėlioapibūdininiai, būdvardžiai mažas (petit), mielas (mignon), meilus (mignard), anekdotiškos situacijos įtraukia nuolankumo ir paklusnumo konotacijas. Tokią japonės charakteristiką papildo fizinio bjaurumo ir tautinio kostiumo grožio kontrastas.