Studijos apie veiklųjį pesimistą. - Rec.: Opacki Z. Między uniwersalizmem a partykuliaryzmem. Mysli dzialalnosc spoleczno-polityczna Mariana Zdziechowskiego 1914-1938. - Gdansk: Wydawnictwo Uniwersytetu Gdanskiego, 2006. - 426 s. - Kasperavičius, Algis Povilas (Lietuvos istorijos studijos, 2008)
Studijos apie veiklųjį pesimistą. - Rec.: Opacki Z. Między uniwersalizmem a partykuliaryzmem. Mysli dzialalnosc spoleczno-polityczna Mariana Zdziechowskiego 1914-1938. - Gdansk: Wydawnictwo Uniwersytetu Gdanskiego, 2006. - 426 s.; Opacki Z. W kręgu Polski, Rosji i Slowianszczyzny. Mysl i dzialalnosc spoleczno-polityczna Mariana Zdziechowskiego do 1914 roku. - Gdansk: Wydawnictwo Uniwersytetu Gdanskiego, 1996. - 270 s.