Nelegalių ekonominių veiklų ir kovos su jomis vaizdiniai lietuviškoje spaudoje 1938–1940 metais - Indrišionis, Darius (Lietuvos istorijos studijos, 2020)
1938–1940 m. lietuviškoje spaudoje daug rašyta apie įvairias nelegalias ekonomines veiklas – spekuliaciją, degtindarystę ir kitas neleistinas praktikas. Lemtingais Lietuvai metais ekonominiams nelegalams ir kovai su jais spaudoje skirta daug dėmesio – ir tai neabejotinai darė įtaką visuomenės nuostatoms. Straipsnyje analizuojami populiariausi 1938–1940 m. lietuviškoje spaudoje aprašyti nelegalios ekonomikos (ir kovos su ja) naratyvai: 1) kainų tvarkytojo kova su spekuliacija; 2) propagandinė kova su degtindaryste; 3) kitos, rečiau pasitaikiusios, nelegalios ekonominės veikos (šundaktarystė, prostitucija, perpirkinėjimas) ir kova su jomis. 1938–1940 m. Lietuvoje su nelegaliąja ekonomika kovota nuosaikiomis priemonėmis. Kainų tvarkytojo kova su spekuliantais apsiribojo baudomis ir viešu nubaustųjų paskelbimu. Ši praktika buvo ydinga, nes skatino antisemitines nuotaikas. Kova su degtindaryste buvo menkai efektyvi iki 1938 m. vasaros, kai buvo pradėta plati antidegtindariškos propagandos kampanija. Kova su kitomis nelegaliomis praktikomis (pavyzdžiui, nelegalia medicina, nelegalia teisine praktika) buvo problemiška dėl atitinkamų teisės aktų ir legalių alternatyvų (pavyzdžiui, sveikatos punktų ar teisinės informacijos biurų) trūkumo.
Keywords: Pirmoji Lietuvos Respublika; kainų tvarkytojas; spekuliacija; degtindarystė; nelegalios ekonominės praktikos; prostitucija; propaganda