From Ancient Traditions to Modern Design: Interpretation of Some Ornaments on Leathercraft Items - Khayrullina-Valieva, Albina (Lietuvos istorijos studijos, 2023)
Kazanės raštuota oda užima ypatingą vietą tarp nuostabių įvairių tautų taikomosios dailės kūrinių ir objektų. Raštuota avalynė yra viena iš seniausių tradicinio Kazanės totorių, Volgos bulgarų įpėdinių, amato rūšių. Dėl savo meninių savybių, polichromijos ir kompozicinių ypatumų Kazanės odiniai batai išgarsėjo visame pasaulyje. Rytų tautų menui būdingas augalinis ornamentas, Saulės, dangaus dievo Tanrės (Tangrės) ir Žemės atvaizdai atsispindi odiniuose batuose, pagalvėse, dekoratyvinėse plokštėse, pagamintose iš įvairiaspalvių odos gabalėlių, susiūtų šilko, aukso ir sidabro siūlais. Totorių ičigo, šlepečių ir kitų gaminių ornamentikos technika, susidedanti iš raštuotų įvairiaspalvės odos gabalėlių siuvinėjimo ir susiuvimo tuo pačiu metu, yra unikali, neturinti analogų pasaulinėje meno praktikoje. Tolimoje praeityje visose tautose ornamentas atliko ne tik dekoratyvinę funkciją. Naudodami tam tikrus motyvus ir įvairias jų ritmines kompozicijas, senovės meistrai puošė rankdarbius, išreiškė savo pasaulėžiūrą. Deja, atskleisti ornamento semantiką yra sunkesnė užduotis nei iššifruoti senovinius raštus. Daug kas lieka neatskleista, nes bėgant amžiams, nors ir pamažu, bet keitėsi raštų modelis, buvo permąstomas motyvų turinys, o svarbiausia, užmiršus pagoniškus tikėjimus, tarp žmonių pamažu ėmė vyrauti ornamento kaip dekoratyvinės priemonės suvokimas. Suprasti primirštą ornamento kalbą, suvokti originalų vaizdinį raštų turinį kai kuriais atvejais padeda kitos folkloro rūšys (poetinė, muzikinė), liaudies papročiai, ritualai, taip pat terminologinė medžiaga. Kai kuriuose liaudiškuose raštų pavadinimuose dar galima aptikti senovinių maginių jų reikšmių, simbolinės reikšmės pėdsakų.