Kailių išdirbimas Raižiuose XX amžiuje: amatas ir įvaizdis - Mardosa, Jonas (Lietuvos istorijos studijos, 2023)
Straipsnyje, remiantis archyviniais duomenimis bei etnologine li teratūra, nagrinėjamas kailių išdirbimo amatas Raižiuose ir jų apylinkėse. Sie kiama atskleisti Lietuvos amatų istorijos kontekste totorius garsinančios kai liadirbystės esmę Raižiuose ir išryškinti savito lokalios totorių bendruomenės verslo bruožus. Kailių išdirbimas buvo dalies totorių verslas, tačiau per ilga amžę istoriją puoselėta kailiadirbystė natūraliai formavo totorių kaip išskirtinių šios srities meistrų įvaizdį. Etnografinių lauko tyrimų duomenų analizė parodė, kad ilgaamžė vertikali liaudiškoji amato paslapčių perdavimo kryptis užtikri no kailiadirbystės tradicijos gyvybingumą totorių šeimose. Pateikta straipsnyje medžiaga leidžia teigti, kad dėl ideologinių aplinkybių amatą žlugdyti pradėjęs sovietmetis bei modernėjančios visuomenės poreikių veiklos krypčių kaita ardė visuomenės gyvenimo būdą, todėl šimtametę istoriją turėjęs Raižių totorių amatas natūraliai užgęso XX a. pabaigoje.