Vienuolynai kaip „pelno ekonomikos“ lopšys ankstyvųjų moderniųjų laikų Vidurio ir Rytų Europos miestų aplinkoje: pranciškonų atvejis XVII amžiaus antrosios pusės–XVIII amžiaus Vilniuje - Sakalauskas, Darius (Lietuvos istorijos studijos, 2018)
[straipsnis anglų kalba; santrauka ir reikšminiai žodžiai anglų ir lietuvių kalba] Straipsnyje analizuojama pranciškonų konventualų ekonominė veikla ankstyvųjų moderniųjų laikų Vilniuje nuo XVII a. antrosios pusės iki XVIII a. pabaigos. Keliamas klausimas, ar pranciškonai gali būti laikomi „pelno ekonomikos“ propaguotojais ankstyvųjų moderniųjų laikų Vilniuje, panašiai kaip juos apibūdino Lester K. Little vėlyvųjų viduramžių krikščioniškojo pasaulio miestuose. Straipsnyje, remiantis pranciškonų pajamų ir išlaidų knygomis, analizuojamas jų ekonominės veiklos modelis ir keletas pagrindinių ekonominių veiklų – finansinės paslaugos bei nekilnojamojo turto valdymas.