Ragenos naujadarų kraujagyslių išsivystymas keratokonusą turinčiam pacientui nešiojančiam kietus kontaktinius lęšius: klinikinis atvejis - Galgauskas, Saulius; Valatkienė, Ignė (Lietuvos chirurgija, 2017)
Kasdieniame gyvenime kontaktiniai lęšiai yra labai patogūs nešioti, jie puikiai atstoja akinius. Visgi lęšiai gali sukelti nemažai problemų. Jei žmogus nesistengia jų nešioti tinkamai, nesilaiko elementarios higienos, gydytojo nurodymų ir rekomendacijų, iškyla didelis pavojus išsivystyti kontaktinių lęšių sukeltoms neinfekcinėms komplikacijoms. Prie jų atsiradimo smarkiai prisideda įvairios akių būklės ir ligos. Straipsnyje pristatytas klinikinis atvejis yra apie sferiškos ragenos formos pasikeitimą į kūginę – keratokonuso išsivystymą suaugusiam vyrui. Esant keratokonusui rekomenduojama nešioti kietus kontaktinius lęšius, kurie ilgainiui gali sukelti tam tikrų komplikacijų, šiuo atveju – naujadarių kraujagyslių ragenos paviršiuje vystymąsi. Straipsnyje yra pateikta įrodymais pagrįsta naujausia informacija apie šią būklę, taip pat jos priežiūrą, gydymo galimybes bei prevenciją.
Keywords: ragena; keratokonusas; ragenos neovaskuliarizacija; kontaktiniai lęšiai