Lėtinio venų nepakankamumo ir jo klinikių simptomų gydymas venotoniku Cyclo 3 Fort - Urbonavičius, Sigitas; Trumpickas, Mindaugas; Grinkevičius, Arūnas (Lietuvos chirurgija, 2004)
Sigitas Urbonavičius, Mindaugas Trumpickas, Arūnas GrinkevičiusKauno medicinos universiteto Kardiochirurgijos klinikosAngiochirurgijos skyrius, Eivenių g. 2, LT-50009 KaunasEl. paštas: sigisu@takas.lr, sigisu@one.ltTikslasĮvertinti Cyclo 3 Fort poveikį, gydant lėtinį venų nepakankamumą ir jo klinikinius simptomus.Ligoniai ir metodaiCyclo 3 Fort yra palyginti neseniai Lietuvoje pasirodęs preparatas, kuris susideda iš Ruscus aculeatus ekstrakto, flavonoido hesperidino bei askorbo rūgšties. Užsienyje jis gerai įvertintas gydant galūnių edemą, kai ji atsiranda dėl venostazės ar limfostazės. Pateikiama retrospektyvinė 35 ligonių tyrimo duomenų analizė. Dvidešimt ligonių keturias savaites buvo gydomi Cyclo 3 Fort (po 2 kapsules per dieną), o kiti 15 jokių venotonikų nevartojo. Kojos edema buvo vertinama matuojant blauzdos ir kulkšnies perimetrą bei tūrio kitimus. Skausmas ir galūnės diskomfortas buvo vertintas pagal sudarytą klausimyną.RezultataiŠio tyrimo rezultatai parodė, kad po 4 savaičių ligoniams, kurie vartojo Cyclo 3 Fort, visi tirtieji veiksniai (kojos edema, skausmas, dienos ir nakties mėšlungis, diskomfortas, kojų sunkumas, parestezijos) buvo ženkliai mažesni negu jokių venotonikų nevartojusiems ir tik veninę kraujotaką gerinančius fizinius pratimus dariusiems ligoniams.IšvadosVenotonikas Cyclo 3 Fort ženkliai mažina kojos edemą bei lėtinio venų nepakankamumo klinikinius simptomus.Reikšminiai žodžiai: lėtinis venų nepakankamumas, kojos edema, venotonikaiThe treatment of chronic venous insufficiency and it’s clinical symptoms with phflebotonic Cyclo 3 FortSigitas Urbonavičius, Mindaugas Trumpickas, Arūnas GrinkevičiusObjectiveTo evaluate the effectiveness of the phlebotonic Cyclo 3 Fort for the outpatient treatment of chronic venous insufficiency and its clinical symptoms.Patients and methodsCyclo 3 Fort is a quite new in Lithuania composite medicine containing Ruscus aculeatus, hesperidin and ascorbic acid. In some western countries it had a good approvement in the treatment of leg edema. There are retrospective data on 35 patients with chronic venous insufficiency (CVI). Twenty patients were treated with Cyclo 3 Fort for 4 weeks, and the other 15 patients for various reasons underwent physical examinations for venous circulation improvement in the same period. Leg edema was assessed by measuring the calf and ankle perimeters. Pain and leg discomfort was estimated by asking special questions.ResultsAfter four weeks all the study parameters (edema of legs, day and night cramps, discomfort, heaviness and parasthesias) were significantly better in the Cyclo 3 Fort group vs. the control group.ConclusionThe use of phlebotonic Cyclo 3 Fort statistically significantly reduced the volume of the legs and symptoms of CVI.Keywords: chronic venous insufficiency, phlebotonics, oedema of the leg