Prostatos biopsija, kontroliuojama transrektaliniu ultragarsu - Šukys, Deimantas; Gaižauskas, Sergejus; Jankovski, Robert; Gaižauskas, Andrius; Stankevičius, Edgaras (Lietuvos chirurgija, 2005)
Deimantas Šukys1, Sergejus Gaižauskas1, Robert Jankovski1, Andrius Gaižauskas1, Edgaras Stankevičius21 Vilniaus greitosios pagalbosuniversitetinės ligoninėsBendrosios chirurgijos centras,Šiltnamių g. 29, LT-04130 VilniusEl paštas: deimasukys@centras.lt2 Kauno medicinos universitetoFiziologijos katedra,A. Mickevičiaus g. 9, KaunasProstata yra viena dažniausių vėžio lokalizacijų vyrams. Prostatos biopsija, kontroliuojama transrektiniu ultragarsu, yra pagrindinis metodas diagnozuojant prostatos vėžį ir pasirenkant gydymo taktiką. Pagrindinės indikacijos atlikti biopsiją yra PSA > 4 ng/ml ir pirštu čiuopiami prostatos karcinomai būdingi pakitimai. Yra pasiūlyta daug prostatos biopsijos atlikimo metodikų. Įrodyta, jog vietoje klasikinės sekstantinės biopsijos taikant daugiau mėginių turinčias ir labiau į periferinę prostatos zoną orientuotas schemas, randama iki 30% daugiau prostatos vėžio atvejų. Atliekant daugiau mėginių, tampa aktuali nuskausminimo problema. Dar nėra visuotinai priimtų prostatos biopsijos indikacijų ir jos atlikimo schemos.Reikšminiai žodžiai: prostatos vėžys, prostatos biopsijaTransrectal ultrasound-guided prostate biopsiesDeimantas Šukys1, Sergejus Gaižauskas1, Robert Jankovski1, Andrius Gaižauskas1, Edgaras Stankevičius21 Center of General Surgery,Vilnius Emergency Hospital,Šiltnamių str. 29,LT-04130 Vilnius, LithuaniaE-mail: deimasukys@centras.lt2 Department of Physiology,Kaunas Medical University,A. Mickevičiaus str. 9,LT-44307 Kaunas, LithuaniaProstate cancer is one of the most frequent cancer localizations in men. Transrectal ultrasound-guided prostate biopsy is the main method in prostate cancer diagnostics and deciding tactics of treatment. The main indications for prostate biopsy are PSA over 4 ng/ml and characteristic palpable lesions. There are a lot of methods to perform prostate biopsy. It is proven that using multicore schemes directed closer to the peripheral zone of the prostate instead of the classic sextant prostate biopsy increases prostate cancer detection by up to 30%. Anesthesia becomes the problem when performing more extended biopsies. So far, there is no strict generally adopted indications and prostate biopsy performing schemes.Keywords: prostate cancer, prostate biopsy