Uždari dvylikapirštės žarnos sužalojimai: Klaipėdos ligoninės patirtis - Šlepavičius, Algirdas; Grigalauskas, Feliksas; Turskis, Vaidotas (Lietuvos chirurgija, 2005)
Algirdas Šlepavičius, Feliksas Grigalauskas, Vaidotas TurskisKlaipėdos ligoninė,Liepojos g. 41, LT-5808 KlaipėdaEl paštas: algisle@takas.ltĮvadasUždari dvylikapirštės žarnos sužalojimai yra reti. Diagnozė dažniausiai nustatoma tik operacijos metu. Šio darbo tikslas – išanalizuoti Klaipėdos ligoninės 20 metų (1985–2005 m.) patirtį, susijusią su uždarų dvylikapirštės žarnos plyšimų diagnozavimu ir gydymu.Pacientai ir metodaiNekomplikuoti dvylikapirštės žarnos plyšimai be aiškių retroperitoninio tarpo infekcijos požymių buvo gydomi dvylikapirštės žarnos sienos užsiuvimu ir retroperitoninio tarpo drenavimu. Prievarčio izoliavimas buvo taikomas, kai sužalojimai sunkesni, operacija uždelsta ir esama retroperitoninio tarpo flegmonos reiškinių.RezultataiOperuota 14 ligonių. Aštuoniems iš jų dvylikapirštės žarnos žaizda užsiūta, o šešiems – žaizdos užsiuvimas papildytas prievarčio izoliavimu. Pooperacinių komplikacijų buvo 8 ligoniams. Keturi ligoniai mirė.IšvadosNekomplikuoti dvylikapirštės žarnos plyšimai gali būti gydomi užsiuvant žarnos defektą. Susidarius retroperitoninio tarpo pūlynui, žarnos sienos užsiuvimą reikėtų derinti su prievarčio izoliavimu.Reikšminiai žodžiai: uždara dvylikapirštės žarnos trauma, chirurginis gydymas, komplikacijos, mirštamumasBlunt duodenal trauma: experience of the Klaipėda HospitalAlgirdas Šlepavičius, Feliksas Grigalauskas, Vaidotas TurskisKlaipėda Hospital,Liepojos str. 41, LT-5808 Klaipėda, LithuaniaE-mail: algisle@takas.ltBackground / objectiveBlunt duodenal injuries are relatively rare. The diagnosis is usually delayed, resulting in a significant morbidity and mortality. The purpose of this study was to examine the results of treatment of patients with blunt duodenal injuries at our hospital.Patients and methodsThis is a retrospective study of patients who sustained blunt duodenal injuries and were admitted to Klaipėda Hospital in 1985 through 2005. During the study period, the managment of duodenal injuries at our institution depended on the severity of injuries, timing of diagnosis and presence of retroperitoneal infection. Uncomplicated wounds of the duodenum with no obvious retroperitoneal infection were treated by simple duodenum repair and drainage of the retroperitoneal space. Pyloric exclusion was performed in cases of difficult duodenal repair and in the presence of retroperitoneal infection.ResultsFourteen patients were entered into the study. All of them were operated on: eight underwent a simple repair with drainage of retroperitoneal space, and six underwent a simple repair of duodenal wounds combined with pyloric exclusion. Nine patients developed complications. Three patients had duodenal fistulas: two in the simple repair group and one in the pyloric exclusion group. Four patients died.ConclusionsThe diagnosis of blunt duodenal injuries before surgery is difficult. Uncomplicated duodenal wounds should be treated by simple suture repair. Pyloric exclusion is a useful additional procedure in patients with complicated duodenal injuries and in the presence of retroperitoneal infection.Keywords: blunt duodenal trauma, surgical treatment, postoperative complications, mortality