Naujas karbapenemas komplikuotoms ir polimikrobinėms infekcijoms gydyti - Daukša, Albertas; Gulbinas, Antanas; Barauskas, Giedrius (Lietuvos chirurgija, 2007)
Albertas Daukša1, Antanas Gulbinas2, Giedrius Barauskas31 Kauno medicinos universitetas,Mickevičiaus g. 9, LT-44307 Kaunas2 Kauno medicinos universitetoBiomedicininių tyrimų institutas,Eivenių g. 4, LT-50009 Kaunas3 Kauno medicinos universiteto,Chirurgijos klinika,Eivenių g. 2, LT-50009 KaunasEl paštas: a_dauksa@yahoo.comErtapenemas – ilgo veikimo karbapenemų grupės antibiotikas, pasižymintis plačiu antibakteriniu poveikiu ir skiriamas vieną kartą per parą. Ertapenemas yra aktyvus prieš daugelį gramteigiamų, gramneigiamų ir anaerobinių bakterijų, išskiriamų sergant įvairiomis infekcijomis (pilvo, odos ir poodžio, mažojo dubens ir šlapimo takų), bet ribotai veikia ligoninės infekcijas sukeliančius patogenus: Pseudomonas aeruginosa, Acinetobacter spp., enterokokus ir meticilinui atsparius stafilokokus. Daugiacentriais, kontroliuojamais, dvigubai aklais atsitiktinių imčių tyrimais nustatyta, kad gydant bakterines infekcijas ertapenemo 1 g dozės efektyvumas nesiskyrė nuo lyginamosiose grupėse vartotų antibakterinių preparatų efektyvumo (piperacilino-tazobaktamo ar ceftriaksono ± metronidazolio). Ertapenemas buvo gerai toleruojamas ligonių, sergančių bakterinėmis infekcijomis, o nepageidaujami reiškiniai buvo lengvi ar vidutinio sunkumo.Pagrindiniai žodžiai: ertapenemas, karbapenemai, efektyvumas, saugumasA new carbapenem in the treatment of complicated and polymicrobial infectionsAlbertas Daukša1, Antanas Gulbinas2, Giedrius Barauskas31 Kaunas University of Medicine,Mickevičiaus str. 9, LT-44307 Kaunas, Lithuania2 Kaunas University of Medicine,Insitute for Biomedical Research,Eivenių g. 4, LT-50009 Kaunas, Lithuania3 Kaunas University of Medicine,Department of Surgery,Eivenių g. 2, LT-50009 Kaunas, LithuaniaE-mail: a_dauksa@yahoo.comErtapenem is a long-acting carbapenem antibiotic which has a broad antibacterial spectrum and once-a-day dosing. Ertapenem is active against both Grampositive and Gramnegative bacteria and most species of anaerobic bacteria isolated from a variety of infections (intra-abdominal, skin/soft-tissue, pelvic and urinary tract). It shows restricted activity against nosocomial pathogens such as Pseudomonas aeruginosa, Acinetobacter spp., enterococci and methicillin-resistant staphylococci. Ertapenem 1 g was as effective as comparator antimicrobial agents (piperacillin/tazobactam or ceftriaxone ± metronidazole) in patients with bacterial infections in randomised, double-blind, multicentre clinical trials. Ertapenem was generally well tolerated by patients with bacterial infections, most adverse events being mild to moderate in severity.Key words: ertapenem, carbapenems, efficacy, safety