Galvos traumos epidemiologija Vilniuje ir Vilniaus apskrityje - Preikšaitis, Aidanas; Ročka, Saulius (Lietuvos chirurgija, 2006)
Galvos traumos epidemiologija Vilniuje ir Vilniaus apskrityjeAidanas Preikšaitis, Saulius RočkaVilniaus universiteto Medicinos fakultetas,M. K. Čiurlionio g. 21, LT-03101 VilniusVilniaus universiteto Neurologijos ir neurochirurgijos klinikosNeurochirurgijos skyrius,Šiltnamių g. 29 LT-04130 VilniusEl paštas: danas911@gmail.com, ross@aiva.ltĮvadas / tikslasGalvos trauma – tai dažniausia žmonių iki 40 metų mirties bei invalidumo priežastis visame pasaulyje. Galvos traumų kiekvienais metais vis daugėja dėl nuolat kintančios socialinės aplinkos. Lietuvos sveikatos informacijos centro duomenimis, 2001 metais registruota beveik 40 tūkst. paauglių ir suaugusių asmenų galvos traumų, o tai sudarė 1370 iš 10 000 gyventojų per metus. Vidutinis galvos traumos paplitimas kitose pasaulio šalyse yra 218 iš 10000. Atrodytų, kad Lietuvoje galvos traumų yra šešis kartus daugiau negu vidutiniškai pasaulyje, o epidemiologinių tyrimų, mūsų žiniomis, Vilniuje nebuvo atlikta. Siekiant išsiaiškinti tikrąją padėtį buvo suplanuotas ir atliktas šis tyrimas.Ligoniai ir metodaiRetrospektyvusis tyrimas atliktas Vilniaus greitosios pagalbos universitetinėje ligoninėje (VGPUL). Iš viso ištirta galvos traumą patyrusių 1800 pacientų. Duomenys buvo renkami į asmeninį kompiuterį, naudojant "MS Office Excel 2003" programą. Duomenų analizei pasitelkta "SPSS 10" programa.RezultataiPaaiškėjo, kad vyrai galvos traumas patiria dažniau. Jie sudarė 64,78%, moterys – 35,22% visų ištirtų ligonių (p < 0,05). Pagal traumos priežastį vyrauja smurtiniai sužalojimai (36,3%), kiek mažiau – kritimų (34,7%), trečioji priežastis – eismo įvykiai (12,1%). Tik 230 (12,8%) pacientų turėjo bent vieną neurologinį simptomą.IšvadosNustatytas neigiamas ryšys tarp amžiaus ir eismo įvykio metu patirtos galvos traumos bei smurtinių sužalojimų. Ryšys tarp kritimų ir amžiaus yra teigiamas. Nuo amžiaus taip pat priklauso ir dėl susidūrimo su krintančiu objektu patirta galvos trauma: dažniau nukenčia jauni ir garbaus amžiaus asmenys. Nuo metų laiko priklauso galvos traumų skaičius, patirtas nukritus (daugiau žiemą) ir susidūrus su krintančiu objektu (daugiau rudenį). Vertinant pasaulinius standartus, reikėtų patikslinti Lietuvoje nusistovėjusias galvos ir galvos smegenų traumos statistikos normas.Reikšminiai žodžiai: galvos trauma, epidemiologija, neurochirurgijaEpidemiology of head injury in Vilnius and Vilnius districtAidanas Preikšaitis, Saulius RočkaVilnius University, Faculty of Medicine,M. K. Čiurlionio str. 21, LT-03101 Vilnius, LithuaniaVilnius University, Clinic of Neurology and Neurosurgery,Department of Neurosurgery,Šiltnamių str. 29, LT-04130 Vilnius, LithuaniaE-mails: danas911@gmail.com, ross@aiva.ltBackground / objectiveHead injury is one of the most frequent causes of death and disablement worldwide. Because of changes in the social and economic environment, the prevalence of head injury is increasing. According to the data of Lithuanian Health Information Center, the prevalence of head injury in Lithuania in 2001 was 1370/10000 inhabitants. The average prevalence of head injury in other countries was 218/10000. It appears that the cases of head injury are six times more frequent in Lithuania, although there were no epidemiological studies performed in the country. This study was aimed to clarify real statistical situation.Patients and methodsA retrospective study was carried out in Vilnius University Emergency Hospital. In total, 1800 patients were enrolled into the study. The data were stored in a personal computer and analyzed with a Microsoft Excel 2003 and SPSS 10 statistical package.ResultsThe prevalence of male gender (64.7%) was statistically significant. The main causes of trauma were assault (36.3%), fall (34.7%) and motor vehicle accidents (12.1%). Neurological signs were found only in 230 patients (12.8%).ConclusionsA negative correlation was established between the age and head injury during the motor vehicle accident or assault. Head injury after the contact with a falling object was also age-dependent. Seasonal variations were found in falls (more in winter) and in traumas after a contact with a falling object (more in autumn). Official Lithuanian standards of head and brain injury need to be re-evaluated in the light of international statistical rules.Key words: head injury, epidemiology, neurosurgery