Sisteminė oro embolija atlikus kompiuterine tomografija kontroliuojamą perkutaninę plaučio biopsiją: klinikinis atvejis ir literatūros apžvalga - Ledas, Giedrius; Jocius, Donatas; Jarašūnas, Juozas; Jagelavičius, Žymantas (Lietuvos chirurgija, 2021)
Perkutaninė stulpelinė plaučio biopsija, atliekama kontroliuojant kompiuterine tomografija, neabejotinai naudinga plačiai pripažinta intervencinės radiologijos procedūra, kuria siekiama patikslinti diagnozę esant nenustatytiems plaučių dariniams. Procedūros metu galimos komplikacijos – pneumotoraksas ir hemoptizė, tačiau šios būklės dažniausiai lengvos ir praeina savaime. Rimtesnė, galimai mirtina šios procedūros komplikacija – sisteminė oro embolija. Ji ištinka atlikus perkutaninę plaučio biopsiją, orui patekus į plaučių veną ir nukeliavus į sisteminę kraujotaką. Sisteminė oro embolija, atlikus perkutaninę stulpelinę plaučio biopsiją, ypač reta – kliniškai pasireiškia 0,061–0,17 proc. atvejų (kliniškai nepasireiškianti sisteminė oro embolija sudaro iki 3,8–4,8 proc. atvejų).Straipsnyje aptariamas klinikinis atvejis, kai pacientei oro embolija smegenų arterijoje nustatyta atlikus sudėtingą, kompiuterine tomografija kontroliuojamą perkutaninę plaučio biopsiją. Aprašomi pagrindiniai numanomi patologijos atsiradimo mechanizmai, aptariami rizikos veiksniai, akcentuojama visapusiško krūtinės ląstos skenavimo, atlikus minėtą procedūrą, svarba, apžvelgiamas šios procedūros retų komplikacijų gydymas.
Keywords: perkutaninė stulpelinė biopsija; plaučio biopsija; sisteminė oro embolija