Magnetiniai svetimkūniai vaikų virškinamajame trakte: klinikinė išraiška, diagnostika, gydymas - Daškevičiūtė, Aurelija; Kolevinskaitė, Smiltė; Trainavičius, Kęstutis (Lietuvos chirurgija, 2017)
Įvadas Dauguma į virškinamąjį traktą patekusių svetimkūnių pasišalina savaime, tačiau nuryti magnetiniai svetimkūniai dėl tarpusavio traukos per žarnyno sienas gali sukelti gyvybei grėsmingų komplikacijų. Tikslas Nustatyti magnetinių svetimkūnių virškinamajame trakte klinikinę išraišką, diagnostikos ir gydymo metodus. Metodai Atlikta retrospektyvioji VUL SK Vaikų ligoninėje 2011 m. sausio–2016 m. sausio mėn. laikotarpiu gydytų magnetinių svetimkūnių virškinamajame trakte atvejų analizė. Rinkti ir analizuoti pacientų demografiniai, klinikiniai, radiologiniai duomenys ir operacijų protokolai. Rezultatai Tiriamuoju laikotarpiu nustatyti septyni magnetinių svetimkūnių virškinamajame trakte atvejai. Trims pacientams magnetai rasti skrandyje, šiems pacientams simptomų nebuvo, dviem iš jų buvo atliktas endoskopinis magnetų šalinimas. Trims pacientams magnetai rasti plonojoje žarnoje, du pacientai skundėsi pilvo skausmais, abiem atliktas laparoskopinis magnetų šalinimas. Vienam besimptomiam pacientui magnetai rasti storojoje žarnoje, jie pasišalino savaime paskyrus vidurių laisvinamuosius vaistus. Išvados Diagnozavus magnetinius svetimkūnius virškinamajame trakte, pacientą būtina aktyviai stebėti arba magnetinius svetimkūnius šalinti dėl didelės komplikacijų rizikos.