Z-plastika gydant ženklią kolostomos stenozę - Mladenovikj, Dragoslav; Ristovski, Slobodan (Lietuvos chirurgija, 2017)
Stomos susiaurėjimas, arba stenozė, yra vėlyva kolostomos komplikacija ir ji pasitaiko 1–13 % atvejų. Ženklią stomos stenozę reikia koreguoti chirurginiu būdu, nes ji sukelia žarnų nepraeinamumą ir net gali baigtis skubia operacija ir sunkiomis komplikacijomis. Per 4 metų laikotarpį mes operavome 7 pacientus, turinčius didelę stomos stenozę, atlikdami Z-plastiką pagal Lyonso ir Symono techniką. Visos stomos buvo galinės ir po tiesiosios žarnos ekstirpacijos dėl vėžio. Komplikacijų nebuvo nei operacijos metu, nei pooperaciniu laikotarpiu, o stebint ligonius nuo 6 iki 38 mėnesių po operacijos stenozės recidyvų nekonstatuota. Z-plastika buvo paprasta ir saugi metodika galinės stomos stenozei koreguoti. Šiai operacijai nereikia atverti pilvo ertmės ir ji atliekama dienos stacionare, kartu padeda išvengti intraperitoninių komplikacijų.