Dubens sąvaržos diastazė po gimdymo: atvejo pristatymas ir literatūros apžvalga - Uvarovas, Valentinas; Žukauskas, Povilas; Šiatkus, Tadas; Masionis, Povilas (Lietuvos chirurgija, 2015)
Simfiziolizės po gimdymo dažnis yra nuo 1 iš 300 iki 1 iš 30 000 gimdymų. Dubens sąvaržos prasiskyrimas iki 1 cm pločio yra laikomas fiziologiniu ir būtinu gimdymui natūraliais takais. Šį procesą lemia nėštumo metu padidėjusios progesterono ir relaksino koncentracijos moters kraujyje. Tačiau bet koks didesnis prasiskyrimas yra laikomas patologiniu ir siejamas su dubens sąvaržos ir dubeninių kryžmens raiščių pažeidimu. Daugiavaisis nėštumas yra vienintelis nustatytas nepriklausomas rizikos veiksnys. Ši kliniškai sudėtinga patologija dažniausiai pasireiškia lėtiniu skausmu dubens sąvaržos srityje, kas dažnai yra palaikoma normaliu reiškiniu po gimdymo. Tik vėliau išryškėja dubens nestabilumo, simfizito simptomai. Dėl dažnai pavėluotos diagnostikos, pogimdyminio etapo svarbos pacientei ir naujagimiui, operacinio gydymo rizikos veiksnių simfiziolizė tampa iššūkiu gydančiam gydytojui.