Chirurginis endometriozės gydymas: literatūros apžvalga - Simavičius, Andrius; Bogužienė, Emilija; Kupčiūnaitė, Rasa; Černauskis, Karolis (Lietuvos chirurgija, 2015)
Endometriozė – dažna reprodukcinio amžiaus moterų liga, sukelianti skausmą ir nevaisingumą. Chirurginis gydymas yra vienas iš svarbiausių endometriozės gydymo etapų. Tinkamas chirurginis gydymas palengvina endometriozės sukeliamus simptomus ir padidina pastojimo dažnį gydant nevaisingumą. Laparoskopinės chirurgijos technikų ir taktikų tobulėjimas lėmė, kad endometriozės chirurginis gydymas tapo svarbiu gydymo etapu, turinčiu pranašumų, palyginti su medikamentiniu gydymu. Skiriamos trys pagrindinės ligos formos: pilvaplėvės, kiaušidžių ir gilioji rektovaginalinės pertvaros endometriozė. Paprasčiausia atlikti paviršinių endometriozės židinių abliaciją, o gydant giliąsias ligos formas židinių ekscizijos būdu reikalinga chirurgo patirtis ir įgūdžiai. Endometriozės chirurginis gydymas yra tausojantis arba radikalus, jei šalinama gimda ir (ar) kiaušidės. Labai svarbu laparoskopijos būdu nustačius endometriozę pašalinti visus matomus pažeidimus. Pagrindinis šio straipsnio tikslas yra padėti suprasti chirurginio gydymo svarbą gydant endometriozę ir pateikti moksliškai pagrįstus įrodymus, kaip tinkamai gydyti endometriozę chirurginiu būdu.