Gerybinių stemplės anastomozės striktūrų gydymas - Stratilovas, Eugenijus; Sangaila, Egidijus (Lietuvos chirurgija, 2008)
Eugenijus Stratilovas, Egidijus Sangaila Vilniaus universiteto Onkologijos instituto Bendrosios ir abdominalinės chirurgijos ir onkologijos skyrius, Santariškių g. 1, LT-08660 Vilnius El paštas: eugenijus.stratilatovas@loc.lt Įvadas Viena iš dažniausiai pasitaikančių vėlyvųjų komplikacijų po stemplės rezekcinio pobūdžio operacijų yra gerybinė anastomozės striktūra. Dėl striktūros išsivysčiusi disfagija ilgam pablogina ligonio gyvenimo kokybę. Pagrindiniai šios komplikacijos gydymo metodai išlieka dažnos endoskopijos, dilatacijos bužais sukėlus nejautrą. Autoriai siūlo taikyti gana paprastą šių striktūrų gydymo metodą – dilataciją Folley kateteriu. Rezultatai Šiuo būdu gydyti keturi pacientai. Visi procedūrą pakėlė gerai, gydymo komplikacijų nebuvo. Po dviejų procedūrų rijimas tapo normalus, toliau procedūros tęstos ambulatoriškai, praėjus 3 mėn. rijimas išliko normalus. Išvada Anastomozės striktūros dilatacija Folley kateteriu yra saugus, veiksmingas ir pigus metodas. Reikšminiai žodžiai: stemplės vėžys, anastomozės striktūra, dilatacija The treatment of the benign esophagus anastomosis strictures Eugenijus Stratilovas, Egidijus Sangaila Vilnius University, Institute of Oncology, Department of General and Abdominal Surgery and Oncology, Santariškių str. 1, LT-08660 Vilnius, Lithuania E-mail: eugenijus.stratilatovas@loc.lt Background One of the most frequent late complications after the resectable type of esophageal surgery is benign anastomosis stricture. The subsequent dysphagia worsens the patients’ quality of life for a long time. The main treatment modalities for this complication remain frequent endoscopy, dilatation using weighted bougies under anesthesia. Authors recommend use a simple mode of treatment – dilatation with the Folley catheter. Results Four patients underwent the treatment. All patients felt well, there were no treatment complications. Swallowing after two procedures became normal, the treatment was continued in outpatient clinic; after three months the swallowing was good. Conclusions Dilatation of a stricture with the Folley catheter is a safe and cost-effective method. Key words: esophageal cancer, anastomosis benign stenosis, dilatation