Chirurginis Hallux algus gydymas: artrodezė ar rezekcinė artroplastika? Retrospektyvinė stebėsenos studija - Rapolis, Dovydas; Urmanavičius, Matas; Makulavičius, Aleksas; Uvarovas, Valentinas (Lietuvos chirurgija, 2023)
Įvadas. Kojos nykščio metatarsofalanginio sąnario degeneracinė liga (Hallux rigidus) sukelia skausmą judesio metu, mažina sąnario judrumą ir blogina gyvenimo kokybę. Gydant pažengusią I MTP sąnario artrozę, vadinamuoju auksiniu gydymo standartu laikytina artrodezė. Ši operacija efektyviai ir pakankamai greitai sumažina skausmo simptomus, tačiau paaukojamas sąnario mobilumas. Alternatyva – rezekcinė artroplastika. Mokslinėje literatūroje, lyginant abiejų gydymo metodų tolimuosius rezultatus, nuomonės išsiskiria. Šio tyrimo tikslas – išsiaiškinti, kuris metodas yra pranašesnis, gerinant pacientų gyvenimo kokybę ir pėdos funkcinę būklę. Metodai. Atlikta retrospektyvi stebimoji studija, į tiriamąją imtį įtraukiant 41 pacientą, praėjus 2–4 metams po operacijos. 20 tiriamųjų buvo atlikta rezekcinė artroplastika, 21 pacientui – artrodezė. Pacientų gyvenimo kokybė ir subjektyvi pėdos funkcinė būklė vertinta taikant du standartizuotus klausimynus: SEFAS ir Short Form-12. Papildomai vertintas bendrasis pacientų pasitenkinimas operacija (atsakymai į klausimus). Rezultatai. Abiejose tiriamųjų grupėse pacientų pasitenkinimas atlikta operacija buvo pakankamai aukštas (80 %). Pacientų čiurnos ir pėdos funkcinė būklė, vertinant SEFAS skale, ir psichologinė gyvenimo kokybė, vertinant SF 12 (Mental Score) skale, statistiškai reikšmingai nesiskyrė (atitinkamai p = 0,14 ir p = 0,729). Pacientai, kuriems buvo atlikta artroplastika, statistiškai reikšmingai geriau vertino fizinę gyvenimo kokybę (vertinta taikant SF 12 (Physical Score) skalę; p = 0,02). Minėtina, kad šie pacientai maždaug 1 mėn. greičiau, palyginti su artrodezės rezultatais, susigrąžino pėdos funkciją (p = 0,006). Išvados. Abi operacinės metodikos yra veiksmingos ir pagerina pacientų funkcinę būklę, tačiau, atlikus rezekcinę artroplastiką, subjektyvi pėdos funkcinė būklė ankstyvuoju pooperaciniu laikotarpiu buvo geresnė. Didžioji dauguma abiejų tirtų grupių pacientų rekomenduotų atlikti operaciją, esant panašioms aplinkybėms.