Lietuvos universiteto Kaune šimtmetį pasitinkant: Aukštieji kursai, akademinės chirurgijos kūrimosi pradžia, pirmieji vadovai - Saladžinskas, Žilvinas (Lietuvos chirurgija, 2021)
Aukštojo mokslo ištakos Kaune formavosi 1919 m., sunkiu šaliai laikotarpiu, vykstant kovoms už Lietuvos nepriklausomybę. Jauna Lietuvos valstybė klojo aukštojo mokslo pagrindus, siekė atkurti sveikatos apsaugos sistemą. Straipsnyje glaustai apžvelgiama aukštosios mokyklos Kaune kūrimosi istorija, aptariamas Aukštųjų medicinos kursų ir universiteto steigimas. Vienas iš šios veiklos iniciatorių (greta kitų iškilių lietuvių) – žymus to meto chirurgas ir visuomenės veikėjas Juozas Žemgulys. Darbe apžvelgiamas pirmųjų chirurgijos katedrų įkūrimas to meto Lietuvos universitete Kaune, detaliai aptariama šių katedrų darbo pradžia, pristatomi pirmieji katedrų vadovai: Janis Dzirnė, Hansas Boitas, Aleksandras Hagentornas. Minėti vadovai svariai prisidėjo prie chirurgijos plėtojimo Lietuvoje, išaugino naują lietuvių chirurgų kartą.