Koloproktologijos raida Lietuvoje - Zykas, Vytautas (Lietuvos chirurgija, 2013)
Šiame straipsnyje apžvelgiama koloproktologijos mokslo ir praktikos raida Lietuvoje nuo XVII–XIX a. bei atkūrus Lietuvos valstybingumą. Pateikiami duomenys apie specializuotos proktologinės pagalbos įkūrimą, pirmąsias sudėtingas koloproktologinesoperacijas, specialybės teisinio statuso kitimą. Straipsnyje apžvelgta Lietuvos koloproktologų draugijos raida ir veikla nuo jos įkūrimo 1991 metais iki šių dienų. Paminėtos visos disertacijos, apgintos Lietuvoje koloproktologijos tema bei apžvelgti svarbiausi leidiniai ir vadovėliai. Straipsnis gausiai iliustruotas lentelėmis bei paveikslais.Development of coloproctology in LithuaniaThis paper offers a historical overview of the development of coloproctology in Lithuania. It depicts facts relating to the fieldduring the 17th–19th century and after reestablishment of independence. Some data about the foundation of specializedservices of coloproctology, the first major operations and legalisation of speciality are presented as well. The paper reviewsthe development of the Society of Coloproctology since its the establishment in 1991. All dissertations and major textbookspublished on coloproctology in Lithuania are presented.