Chirurgijos klinikos senyvo amžiaus ligoniai - Venskutonis, Donatas; Raugelė, Saulius; Venskutonytė, Laura (Lietuvos chirurgija, 2003)
Donatas Venskutonis, Saulius Raugelė, Laura VenskutonytėKauno medicinos universiteto Bendrosios chirurgijos klinika,VšĮ Kauno II klinikinė ligoninėJosvainių g. 2, LT-3021, Kaunas.El paštas: donas@medi.ltĮvadas / tikslasKiekvienas ligonis, o ypač senyvas, vertinamas individualiai. Ligonio amžius, gretutinės ligos, operacijos pobūdis, pooperacinė slauga, gulėjimo stacionare trukmė ir vėlyvieji rezultatai yra tarpusavyje susiję. Mes siekėme išnagrinėti ir palyginti senyvo amžiaus ligonių ir visų kitų chirurginių ligonių gulėjimo stacionare bendrą trukmę, iki ir po operacijos.MetodaiPalyginta 1997–2001 m. KMU Bendrosios chirurgijos klinikoje, VšĮ Kauno II klinikinėje ligoninėje gydytų senyvo amžiaus ir kitų ligonių, sergančių chirurginėmis ligomis, gulėjimo stacionare trukmė, nustatytos šių grupių ligoniams dažniausiai pasitaikančios ligos. Atliktas retrospektyvus tyrimas siekiant nustatyti skirtumą tarp amžiaus grupių, lyginant bendrą gulėjimo stacionare trukmę, iki ir po operacijos. Neoperuotų ligonių vertinta tik bendra gulėjimo trukmė. Taip pat norėta išsiaiškinti, kokiomis ligomis dažniausiai serga tiriamų grupių ligoniai. Visi duomenys suskirstyti į bendruosius ir sergačiųjų ūminėmis bei lėtinėmis chirurginėmis ligomis.RezultataiBendrųjų duomenų grupėje gulėjimo trukmės skirtumas tarp amžiaus grupių pagal visus rodiklius yra statistiškai patikimas, ūminių ligų grupėje patikimai skiriasi tik iš viso ir po operacijos pragulėtų dienų skaičius, lėtinių ligų grupėje skirtumas tarp amžiaus grupių pagal visus rodiklius yra statistiškai patikimas.IšvadosChirurginių geriatrinių ligonių gulėjimo trukmė statistiškai patikimai ilgesnė visais atvejais, išskyrus sergančius ūminėmis ligomis iki operacijos ir neoperuotus ligonius. Vyresni nei 65 metų ligoniai dažniausiai sirgo komplikuota išvarža ir obliteraciniu endarteritu, o jaunesni nei 65 metų – ūminiu apendicitu ir lėtiniu cholecistitu.Prasminiai žodžiai: geriatrija, chirurgija.Elderly patients in the surgical departmentDonatas Venskutonis, Saulius Raugelė, Laura VenskutonytėBackground / objectiveThis article provides a general overview of old patients admission duration trends in the surgical department. Nowadays we have increased surgical activity due to technological, scientific advance, which allow to perform minimally invasive and minimally undermineble procedures to patients health. But still there's a problem associated between age, coexisting diseases, surgery, postoperative care and admission at the department duration. The solution is complicated one, the patient must be assesed very individually. The objective of the study was to compare duration admission in 1997–2001 years in Clinics of General Surgery of Kaunas University of Medicine and in IInd Clinical Hospital in Kaunas in total, before surgery, after surgery and those who weren't operated, between old (over 65 years) and other (under 65 years) patients in the surgical department.MethodsOur study is based on a retrospective review of patient's admission duration in the surgical department.ResultsThe results in total amount group: the difference between two age groups is significant, in acute surgical disease group – significant difference is in cases total amount of days and after surgery, in chronic surgical disease group – the difference between two age groups is significant. Also we found the most common diseases in each age group.ConclusionsThe admission period of patients over 65 years is longer than of those under 65 years with exception in the categories with acute surgical disease before surgery and not operated, the most common diseases in age over 65 years were complicated hernia and obliterative arteriitis, in group under 65 years – acute appendicitis and chronic cholecystitis. The results we received confirm the existing problem, which requires more precise study.Keywords: geriatric medicine, surgery.