Relaparotomija po pilvo traumų - Dauderys, Jonas; Venskutonis, Donatas (Lietuvos chirurgija, 2004)
Jonas Dauderys, Donatas VenskutonisKauno medicinos universitetoBendrosios chirurgijos klinika,VšĮ II Kauno klinikinė ligoninėJosvainių g. 2, LT-47144 KaunasEl. paštas: donas@medi.ltTikslasAptarti pilvo traumos diagnostikos ir gydymo problemas, išanalizuoti gydymo (relaparotomijų) rezultatus, palyginti juos su aprašytais literatūroje.Ligoniai ir metodaiIšanalizuotos 1981–1999 m. nuo uždaros (792) ir atviros (414) pilvo traumos gydytų 1206 ligonių ligos istorijos. Įtarus vidaus organų sužalojimą atliktos 395 laparotomijos.Rezultatai82 (96,4%) operuoti ligoniai pasveiko, 13 (3,4%) – mirė. Dėl pooperacinių komplikacijų 25 (6,5%) ligoniams atlikta relaparatomija. Penkiolikai ligonių relaparotomija atlikta dėl išplitusio ar riboto peritonito, aštuoniems – dėl ankstyvo žarnyno nepraeinamumo ir dviem – dėl vidinio kraujavimo. Iš jų 20 (80%) ligonių pasveiko, o 5 (20%) mirė. Dviem ligoniams atlikta po dvi pakartotines operacijas.IšvadosRelaparotomija turi būti motyvuota, ankstyva, optimalios apimties, pašalinti komplikacijos priežastį. Maitinamoji mikrojejunostomija turi būti sudėtinė tokios operacijos dalis. Programuota relaparotomija šiuolaikinėmis diagnostikos ir gydymo sąlygomis atliekama labai retai.Reikšminiai žodžiai: pilvo trauma, diagnostinė echoskopija, laparocentezė, laparoskopija, relaparatomijaRelaparotomy after abdominal traumaJonas Dauderys, Donatas VenskutonisObjectiveTo define abdominal trauma diagnostics and treatment problems, analyze treatment results (including relaparotomies), and compare them with literature data.Patients and methodsFrom 1981 till 1999 we treated 1206 patients with blunt (792) and open (414) abdominal trauma. Laparotomy was performed in 395 patients.Results389 patients (96.4%) were healed, and 13 died (3.4%). Relaparotomy was performed in 25 patients (6.5%) due to post–operative complications. 15 laparotomies were performed because of diffuse or local peritonitis, 8 – because of ileus, and 2 – because of intra abdominal hemorrhage. Twenty patients were healed (80%), and 5 died (20%). In 2 patients relaparotomies were performed twice.ConclusionsRelaparotomy must be motivated, timely, and must certainly remove cause of the complication. Formalion of feeding microjejunostomy should be a component of the relaparotomy. In case of diffuse peritonitis a repeated programmed relaparotomies nowdays are not advisable.Keywords: abdominal trauma, diagnostic ultrasaund, laparocenthesis, laparoscopy, relaparotomy