Kreatinkinazės MB frakcijos reikšmė perioperacinio miokardo infarkto diagnostikoje - Kitra, Gediminas; Kundrotas, Gediminas; Jakumaitė, Vilija (Lietuvos chirurgija, 2007)
Gediminas Kitra1, Gediminas Kundrotas1, Vilija Jakumaitė1,21 Klaipėdos jūrininkų ligoninės Kardiochirurgijos skyrius,Liepojos g. 45, LT-92288 Klaipėda2 Kauno medicinos universiteto Psichofiziologijos ir reabilitacijos institutas,Vydūno al. 4, LT-00135 PalangaEl paštas: gkitra@gmail.comĮvadas / tikslasPerioperacinis miokardo infarktas (PMI) po širdies operacijos didina pooperacinį sergamumą ir mirštamumą. Iki šiol nėra vienodų kriterijų PMI po aortos vainikinių jungčių operacijos diagnozuoti. Šio darbo tikslas – įvertinti kreatinkinazės MB frakcijos diagnostinę reikšmę.Ligoniai ir metodaiTirti 706 ligoniai, kuriems nuo 2004 m. sausio 2 d. iki 2007 m. vasario 22 d. buvo darytos aortos vainikinių jungčių operacijos naudojant dirbtinę kraujo apytaką (DKA). 69 (10%) ligoniams, remiantis elektrokardiograma ir kreatinkinazės MB koncentracijos padidėjimu, diagnozuotas PMI, 101 (14%) ligoniui nustatytas kreatinkinazės padidėjimas nesiekė diagnostinės ribos, jų miokardo pažeidimas vertintas kaip galimas perioperacinis miokardo pažeidimas.RezultataiLigoniams, kuriems yra PMI ir galimas PMI, pooperacinė eiga dažniau komplikavosi ūminiu širdies nepakankamumu. Šiose grupėse buvo didesnis hospitalinis mirštamumas, tačiau ligonių, kuriems buvo galimas PMI, mirštamumas dėl kardialinių priežasčių buvo mažesnis ir nesiskyrė nuo ligonių, kuriems miokardas nebuvo pažeistas.IšvadosRutininis kreatinkinazės MB frakcijos tyrimas po aortos vainikinių jungčių operacijos padeda diagnozuoti PMI ir prognozuoti tolesnę pooperacinę eigą. Kreatinkinazės MB frakcijos (CKMB) padidėjimas >100 u/l lemia didesnį hospitalinį mirštamumą. CKMB padidėjimas