Vidinės miego arterijos kilpos ir linkiai. Cerebrovaskulinė liga - Bičkutė, Irena; Laurikėnas, Kęstutis (Lietuvos chirurgija, 2010)
Irena Bičkutė1, Kęstutis Laurikėnas21Švenčionių rajono ligoninė,Partizanų g. 4, LT-18126 Švenčionys2Vilniaus universitetinė greitosios pagalbos ligoninė,Šiltnamių g. 29, LT-04130 VilniusEl paštas: ibickute@gmail.comSmegenų išemijos ir vidinės miego arterijos linkio ryšys pirmą kartą literatūroje paminėtas 1951 metais. Tačiau iki šiol nėra iki galo aiški smegenų kraujotakos sutrikimų priežastis. Nagrinėtos galimos jos teorijos. Straipsnyje pateikiamas vidinės miego arterijos dvigubos kilpos ir pasikartojančios hemiparezės klinikinis atvejis. Po kilpos rezekcijos ligonis stebėtas trejus metus. Hemiparezė nesikartojo.Reikšminiai žodžiai: vidinė miego arterija, linkiai ir kilpos, chirurginis gydymasInternal carotid artery loops and kinks. cerebrovascular diseaseIrena Bičkutė1, Kęstutis Laurikėnas21Švenčionys District Hospital,Partizanų Str. 4, LT-18126 Švenčionys, Lithuania2Vilnius University Emergency Hospital,Šiltnamių Str. 29, LT-04130 Vilnius, LithuaniaE-mail: ibickute@gmail.comIn 1951, a relation between internal carotid artery tortuosity and cerebral ischaemia was first mentioned. Until now, the cause of cerebrovascular insufficiency is not clear enough. Probable theories of dyscirculation were discussed. A clinical case of internal carotid artery double loop related to repeated hemiparesis is presented. The three-year follow-up after loop resection did not show any clinical symptoms.Key words: internal carotid artery, kinks and loops, surgical treatment