Ūminė mezenterinė išemija po širdies operacijos - Andrejaitienė, Judita (Lietuvos chirurgija, 2010)
Judita AndrejaitienėKauno medicinos universiteto Biomedicininių tyrimų institutas, Intensyviosios terapijos ir kraujotakos tyrimų laboratorija, KMU BMTI Intensyviosios terapijos ir kraujotakos tyrimo laboratorija, Eivenių g. 4, LT-50009 KaunasEl. paštas: andrejaitiene@yahoo.comŪminė mezenterinė išemija po širdies operacijų yra retai pasitaikanti, tačiau gyvybei grėsminga kraujagyslių patologija, apibūdinama kaip staigus simptominis žarnyno kraujotakos sutrikimas (sulėtėjimas arba nutrūkimas), galintis sukelti žarnyno infarktą. Šios patologijos išeitys priklauso nuo ligos trukmės, t. y., kiek laiko praeina nuo ligos nustatymo iki gydymo, diagnostika – ypač sunki ir dažnai užtrunka dėl nespecifinių laboratorinių bei radiologinių tyrimų rezultatų. Gal todėl užmirštama apie šios (dažniausiai letalios baigties) ligos simptomus. Kai ūminė mezenterinė išemija įvyksta ankstyvuoju pooperaciniu laikotarpiu ligoniams po širdies operacijų naudojant dirbtinę kraujo apytaką, šių ligonių būklė yra labai sudėtinga dėl klastingo klinikinio pasireiškimo, ypač sunkios diagnostikos bei gydymo ir tai sąlygoja didelį pooperacinį mirštamumą. Šio atvejo pristatymu ir literatūros apžvalga siekiama atkreipti kolegų dėmesį į galimas pooperacines komplikacijas ligoniams po širdies operacijų, pateikiama ūminės mezenterinės išemijos patofiziologinių mechanizmų samprata, diagnostikos testai, taip pat siekiama pabrėžti, kokia sudėtinga diferencinė diagnostika ir koks didelis mirštamumas, priminti gydymo pasirinkimo galimybes ir atverti perspektyvias tyrimo sritis.Reikšminiai žodžiai: širdies operacija, dirbtinė kraujo apytaka, hipoperfuzija, ūminė mezenterinė išemija, neokliuzinė mezenterinė išemija, mezenterinė trombozė.Acute mesenteric ischemia following cardiac surgeryJudita AndrejaitienėInstitute for Biomedical Research Kaunas University of Medicine, Laboratory of Intensive Care and Blood Circulation Research, Eivenių str. 4, LT-50009 Kaunas, LithuaniaE-mail: andrejaitiene@yahoo.comAcute mesenteric ischemia is a highly-lethal surgical emergency in which the outcome is closely dependent on the elapsed time to diagnosis and treatment. The diagnosis is typically difficult and delayed due to nonspecific results of biological and radiological tests. Since prompt treatment is the key to a better outcome, acute mesenteric ischemia remains a challenging condition because of controversial algorithms and numerous therapeutic options. Acute mesenteric ischemia can complicate the post-operative course of patients following cardiopulmonary bypass (CPB). Several factors contribute to the systemic hypo-perfusion state, which is the most frequent pathophysiologic event. The condition has a more subtle clinical presentation, is more difficult to diagnose and treat, leading to a higher mortality rate. This report is an updated review of acute mesenteric ischemia in CPB with respect to the pathophysiologic events, diagnostic tests, therapeutic options, mortality rate and promising new areas of research.Keywords: cardiac surgery, cardiopulmonary bypass, hypoperfusion, acute mesenteric ischemia, non-occlusive mesenteric ischemia, mesenteric thrombosis.