Riešo vidurinio sąnario artrodezė gydant laivelio pseudoartrozę - Jankauskas, Arūnas (Lietuvos chirurgija, 2003)
Arūnas Jankauskas Vilniaus universiteto Ortopedijos, traumatologijos ir plastinės chirurgijos klinika Vilniaus greitosios pagalbos universitetinė ligoninė Šiltnamių g. 29, LT-2043 Vilnius El paštas: arunas.jankausk@one.lt Įvadas / tikslas VU Ortopedijos, traumatologijos ir plastinės chirurgijos klinikoje riešo potrauminis kolapsas, atsiradęs po laivelio pseudoartrozės, gydomas riešo vidurinio sąnario artrodezės metodu. Tyrimo tikslas – įvertinti riešo vidurinio sąnario artrodezės vėlyvuosius rezultatus ir išsiaiškinti, ar tikslinga šiuo metodu gydyti laivelio pseudoartrozę. Ligoniai ir metodai Straipsnyje pateikiami 31 paciento, operuoto 1992–2002 metais Vilniaus greitosios pagalbos universitetinėje ligoninėje, vėlyvieji gydymo rezultatai. Gydant laivelio pseudoartrozę ir riešo potrauminį kolapsą, įvykusį po laivelio pseudoartrozės, šiems pacientams buvo atlikta riešo vidurinio sąnario artrodezė. Riešo sąnario judesiai buvo vertinami "neutralaus nulio" metodu. Plaštakos jėga buvo matuojama Jamar II dinamometru. Rentgenologiškai laivelio pseudoartrozė klasifikuota S. L. Filan ir T. J. Herbert būdu. Pseudoartrozės vietai apibūdinti taikyta Mayo klasifikacija. Riešo sąnario aukštis vertintas pagal Y. Youm indeksą. Šoninės projekcijos rentgenogramoje matuoti kampai tarp riešakaulių išilginių ašių. Buvo ieškoma riešo nugarinio nestabilumo požymių. Riešo aukščio sumažėjimas vadintas riešo potrauminiu kolapsu. Riešo potrauminis kolapsas buvo skirstomas į tris stadijas. Rankos neįgalumo klausimynu DASH subjektyviai įvertinta gyvenimo kokybė. Po riešo vidurinio sąnario artrodezės retrospektyviai įvertintas skausmas. Naudota skausmo skalė VAS. Riešo vidurinio sąnario artrodezės indikacijos buvo D4 tipo laivelio pseudoartrozė pagal S. L. Filan ir T. J. Herbert klasifikaciją ir riešo potrauminis kolapsas. Rezultatai Patikimai sumažėjo skausmas, vertinamas pagal skausmo skalę (p < 0,001). Patikimai padidėjo tiesimo ir lenkimo judesių suma (p = 0,009), atitraukimo ir pritraukimo judesių suma (p < 0,001), plaštakos jėga (p < 0,001). Riešo potrauminis kolapsas diagnozuotas 30 (97%) atvejų. Nustatytas tiesioginis riešo potrauminio kolapso ryšys su vėlyvaisiais rezultatais. Riešo potrauminio kolapso stadija koreliavo su tiesimo ir lenkimo judesių amplitude po operacijos (p = 0,008), plaštakos jėga po operacijos (p = 0,05), skausmo skale (p = 0,04). Rankos neįgalumo klausimyno taškų vidurkis buvo 28,9 ± 12,8. Nustatytas šio klausimyno rezultatų patikimas ryšys su skausmo skale (p = 0,001) ir traumuotos plaštakos jėga po operacijos (p = 0,006). Lytis, amžius, dominuojančios rankos pažeidimas, pseudoartrozės trukmė, pooperacinio laikotarpio trukmė, pseudoartrozės vieta ir tipas, viso laivelio arba jo dalies pašalinimas įtakos riešo vidurinio sąnario artrodezės rezultatams neturėjo. Pseudoartrozės tipas koreliavo su pseudoartrozės trukme ir vieta (p < 0,001). Išvados Riešo vidurinio sąnario artrodezė yra patikima potrauminio kolapso, įvykusio po laivelio pseudoartrozės, gydymo metodika. Riešo vidurinio sąnario artrodezės rezultatai tiesiogiai priklauso nuo potrauminio kolapso stadijos. Prasminiai žodžiai: laivelio pseudoartrozė, potrauminis riešo kolapsas, riešo vidurinio sąnario artrodezė Midcarpal arthrodesis in treatment of scaphoid nonunion Arūnas Jankauskas Background / objective At the Vilnius University Department of Orthopaedics, Traumatology and Plastic Surgery midcarpal arthrodesis is used for the treatment of posttraumatic carpal collapse. The aim of the study was to evaluate late postoperative results concerning midcarpal arthrodesis and determine the suitability of the method for the treatment of scaphoid pseudoarthrosis. Methods In this study patients surgically treated for scaphoid pseudarthrosis at Vilnius University Emergency Hospital from 1992 till 2002 were analyzed. The object of the study was scaphoid nonunion advanced collapses (SNAC wrist). In assessing the late results of midcarpal arthrodesis, 31 patients took part. The age of pseudarthrosis varied from 1 to 32 years. The follow-up time ranged from 1 to 7 years. Movement of the carpal joint was assessed by the method of "neutral zero". Grip strength was measured with a Jamar II dynamometer. PA and lateral X-rays were analyzed. Scaphoid pseudarthroses were classified according to S. L. Filan and T. J. Herbert and Mayo. In PA X-rays carpal height was measured by the Youm index. In lateral X-ray views, angles between the carpal bone longitudinal axes were measured. In the cases when the angle between the scaphoid and the lunate was greater than 70°, between the radius and the lunate greater than 10°, between the capitate and the lunate less than 10°, the condition was called dorsal intercalated segment instability (DISI). Carpal height reduction due to scaphoid pseudoarthrosis was called scaphoid nonunion advanced collapse (SNAC wrist). Posttraumatic carpal collapse was divided into 3 stages. The patient’s daily activities and general quality of life were estimated with the DASH (Disability of arm, shoulder, hand) questionnaire. Pain was evaluated by a visual analogue scale (VAS 0–100). Indications for midcarpal arthrodesis were D4 type scaphoid pseudarthrosis according to S.L. Filan and T. J. Herbert as well as to SNAC. Results 1. Pain significantly decreased in comparison with the preoperative situation (p < 0.001). 2. The flexion–extension ROM increased significantly (p = 0.009) and reached 52% of healthy hand flexion-extension range. 3. The abduction–adduction ROM increased significantly (p < 0.001) and reached 57% of healthy wrist abduction-adduction movement. 4. Grip strength increased significantly (p < 0.001) and was equal to 72% of the opposite side. 5. Posttraumatic carpal collapse was diagnosed in 30 cases (97%). The severity of the SNAC correlated significantly with the late results. The grade of posttraumatic carpal collapse correlated with flexion–extension movement range postoperatively (p = 0.008), grip strength after operation (p = 0.005), pain scale (p = 0.004). 6. The total DASH score reached 28.9 ± 12.8. A reliable relation was noted between this questionnaire results and pain scale (p = 0.001), injured wrist grip strength after operation (p = 0.006). 7. Gender, age, dominated arm disability, pseudarthrosis age, postoperative period duration, pseudarthrosis localization, pseudarthrosis classification according to S. L. Filan and T. J. Herbert, complete or partial scaphoid excision had no influence on the results. 8. Pseudoarthrosis type correlated with pseudoarthrosis age and localization (p < 0.001). Conclusions Midcarpal arthrodesis is a reliable method of treatment of scaphoid nonunion advanced collapse. Midcarpal arthrodesis results directly depend on the grade of posttraumatic collapse. Keywords: scaphoid nonunion, posttraumatic carpal collapse, midcarpal arthrodesis