Po laivelio pseudoartrozės įvykusio riešo kolapso eiga ir gydymas - Jankauskas, Arūnas (Lietuvos chirurgija, 2003)
Arūnas Jankauskas Vilniaus universiteto Ortopedijos, traumatologijos ir plastinės chirurgijos klinika Vilniaus greitosios pagalbos universitetinė ligoninė Šiltnamių g. 29, LT-2043 Vilnius El paštas: arunas.jankausk@one.lt Esant nestabiliai laivelio pseudoartrozei, riešo sąnarys neišvengiamai deformuojasi, prasideda artrozė ir sumažėja sąnario aukštis. Tokia riešo sąnario būklė vadinama riešo kolapsu. Degeneraciniai pokyčiai pasireiškia varginamais skausmais, kontraktūra ir plaštakos jėgos susilpnėjimu. Artrozė prasideda ties stipinkaulio yline atauga ir pasiekusi antrą stadiją išplinta stipininiame laivelio sąnaryje. Trečios stadijos artrozė pažeidžia riešo vidurinį sąnarį, tačiau stipininis mėnulio sąnarys lieka nepakitęs. Dėl antros ir trečios stadijos artrozės išplitimo rekonstruoti laivelį netikslinga. Reikia likviduoti artrozės židinius ir stabilizuoti riešo sąnarį taisyklingoje padėtyje. Pašalinamas laivelis ir atkuriamas riešo aukštis. Atliekama riešo vidurinio sąnario artrodezė. Stipininio mėnulio sąnario judesiai išsaugomi. Prasminiai žodžiai: laivelio pseudoartrozė, riešo kolapsas, riešo vidurinio sąnario artrodezė Scaphoid nonunion advanced collapse: development and treatment plan Arūnas Jankauskas Longstanding and untreatet scaphoid nonunion leads to painful destruction of the wrist with carpal collapse (scaphoid nonunion advanced collapse). The severity of degenerative arthrosis is classified into three stages and can be treated operatively. The reconstruction of the scaphoid or scapholunate ligament in stages II and III is not a reasonable option. With complete excision of the scaphoid and fusion of the midcarpal joint, all arthritic joint surfaces are eliminated and motion is preserved in the radiolunate joint, which is usually spared of degenerative changes. Keywords: scaphoid nonunion, carpal collapse, midcarpal arthrodesis