Lietuvos kraujagyslių chirurgijos raida 1963–2003 metais - Triponis, Vytautas (Lietuvos chirurgija, 2004)
Vytautas Triponis Vilniaus universiteto Bendrosios ir kraujagyslių chirurgijos klinika, Kraujagyslių chirurgijos centras Antakalnio g. 57, LT-10305 Vilnius El paštas: vytautas.triponis@mf.vu.lt Aptariama pastarųjų 40 metų kraujagyslių chirurgijos raida Lietuvoje. Ji glaudžiai susijusi su Vilniaus universitetu. 1816–1825 metais buvo parengtos ir apgintos kelios disertacijos kraujagyslių ligų diagnostikos ir chirurginės technikos temomis. Tačiau ligoniams kraujagyslių operacijos ir angiografija buvo pradėtos daryti 1936 metais. 1952-1956 metais keletui ligonių užsiūtos pažeistos kraujagyslės. A. Dirsė pirmasis 1961 metais atliko rekonstrukcines periferinių arterijų operacijas. Jo iniciatyva 1960 metais Kaune pradėti gaminti kraujagyslių protezai. Tuo laiku tai buvo geriausi kraujagyslių protezai Tarybų Sąjungoje. Kraujagyslių chirurgijos poskyris buvo įkurtas Vilniaus universiteto klinikinėje bazėje 1963 metais. Prasideda sparti kraujagyslių chirurgijos raida. Kraujagyslių chirurgo specialybė Lietuvoje tampa populiari. Šiuo metu Lietuvoje yra 6 kraujagyslių chirurgijos centrai. Juose kasmet atliekama apie 3500 kraujotaką atkuriančių operacijų, įskaitant apie 500 radiologinių endovaskulinių operacijų. Aptariamos tolesnės kraujagyslių chirurgijos raidos kryptys, problemos. Reikšminiai žodžiai: kraujagyslių chirurgija, raida, Vilniaus universitetas, sintetiniai kraujagyslių protezai, kraujotaką atkuriančios operacijos Development of Lithuanian vascular surgery in 1963-2003 Vytautas Triponis The development of Lithuanian vascular surgery over the last 40 years is reviewed. The old Vilnius University was the craddle of vascular surgery in the Great Duchy of Lithuania. Several dissertations were written on vascular diseases and surgical technique in 1816–1825. But it was not until 1936 that an attempt to operate on blood vessels and perform angiography was made. In the period 1952–1956, only solitary operations of injured arteries and veins were performed. A. Dirsė was the first to start reconstructive surgery in cases of peripheral arterial disease (1961). He initiated the production of synthetic vascular grafts in Kaunas in 1960. These grafts were the best ones in the former Soviet Union. The unit for vascular surgery was established at the University in 1963 and from then on vascular surgery started its way to the most effective and popular specialty in this country. There are six vascular centers in Lithuania, performing about 3500 restorative procedures and about 500 radiological revascularizations per year. The problems of further developments in this area are discussed. Keywords: vascular surgery, development, Vilnius University, synthetic vascular grafts, reconstructive operations