Pirmoji patirtis per kateterį stentgraftu endoprotezuojant nusileidžiančiąją aortą - Kosinskas, Eugenijus; Čibiras, Sigitas; Zabulis, Vaidotas (Lietuvos chirurgija, 2007)
Eugenijus Kosinskas1, Sigitas Čibiras1, Vaidotas Zabulis2 1 Vilniaus universiteto Širdies ir kraujagyslių ligų klinika, Santariškių g. 2, LT-08661 Vilnius 2 Vilniaus universiteto ligoninės Santariškių klinikos, Santariškių g. 2, LT-08661 Vilnius El paštas: chirurgai@santa.lt Straipsnyje analizuojama pirmoji Lietuvoje patirtis endoprotezuojant stentgraftais per kateterį nusileidžiančiąją aortą: 2005 m. gruodis – 2007 m. vasaris, 19 ligonių, 23 stentgraftai. Trims ligoniams prieš endoprotezavimą rekonstruotos aortos lanko šakos, kad būtų sudaryta erdvė proksimaliai tvirtinti stentgraftą. Dviem ligoniams endoprotezavimas stentgraftu buvo sudedamoji hibridinės operacijos dalis, gydant torakoabdominalinę aortos aneurizmą. Pagrindiniai žodžiai: nusileidžiančiosios aortos aneurizma, disekacija, stentgraftai First Lithuanian experience in descending aorta stentgrafting Eugenijus Kosinskas1, Sigitas Čibiras1, Vaidotas Zabulis2 1 Vilnius University, Clinic of Cardiovascular Diseases, Santariškių str. 2, LT-08661 Vilnius, Lithuania 2 Vilnius University Hospital „Santariškių klinikos“, Santariškių str. 2, LT-08661 Vilnius, Lithuania E-mail: chirurgai@santa.lt The first Lithuanian experience in descending aorta stentgrafting is analyzed. From December 2004 till February 2007, 23 stentgrafts in 19 patients were implanted. In two cases the location of stentgrafts was wrong. No other major complications occurred. Key words: thoracoabdominal aneurysm, thoracic aorta dissection, stentgrafts