Vaikų, sergančių limfangioma, gydymo preparatu OK-432 (picibaniliu) patirtis - Breivienė, Gintarė; Malevskienė, Marytė; Čekuolis, Andrius; Trainavičius, Kęstutis (Lietuvos chirurgija, 2008)
Gintarė Breivienė, Marytė Malevskienė, Andrius Čekuolis, Kęstutis Trainavičius Vilniaus universiteto Vaikų ligoninė, Vaikų chirurgijos centras, Vilniaus universiteto Vaikų ligoninės Chirurgijos centras, Santariškių g. 7, LT-08406 Vilnius El paštas: breiviene@gmail.com Įvadas / tikslas Pagrindinis limfangiomos gydymo būdas – jos pašalinimas. Tačiau radikaliai limfangiomą pašalinti ne visada įmanoma. Todėl ieškoma alternatyvių gydymo būdų. Pastaruoju metu labai paplito limfangiomų gydymas preparatu OK-432 (picibaniliu). Tyrimo tikslas – įvertinti vaikų limfangiomų gydymo rezultatus preparatu OK-432 (picibaniliu).. Ligoniai ir metodai Per 12 metų (1995–2006) preparatu OK-432 buvo gydyti 26 ligoniai (nuo 6 mėn. iki 15 metų amžiaus), sergantys įvairios lokalizacijos limfangiomomis. Cistine (makrocistine) limfangiomos forma sirgo 14 ligonių, kavernine (mikrocistine) – 12 ligonių. Rezultatai Trylika iš 14 ligonių, kurie sirgo cistine limfangiomos forma, pasveiko. Viena ligonė, nepadėjus skleroterapijai, buvo operuota. Iš 12-os sirgusiųjų kavernine forma visai pasveiko trys, labai pagerėjo šešiems, truputį pagerėjo trims. Išvada Mūsų patirtis leidžia daryti išvadą, kad OK-432 yra veiksmingas vaistas gydant cistines limfangiomas, taip pat jis padeda ir daliai ligonių, sergančių kavernine ligos forma. Pagrindiniai žodžiai: cistinė limfangioma, kaverninė limfangioma OK-432 (Picibanil) therapy in children with lymphangioma Gintarė Breivienė, Marytė Malevskienė, Andrius Čekuolis, Kęstutis Trainavičius Vilnius University Children’s Hospital, Center of Pediatric Surgery, Santariškių 7, LT-08406 Vilnius, Lithuania E-mail: breiviene@gmail.com Background / objective The aim of this study was to evaluate the results of treatment with OK-432 of lymphangioma patients. Patients and methods During 12 years (1995–2006) we treated 26 children for lymphangiomas with OK-432. Their age ranged from 6 months to 15 years. Fourteen patients had cystic lymphangioma and 12 had cavernous lymphangioma. Results Thirteen patients with cystic lymphangioma recovered. One patient was operated on because of unsuccessful therapy, 3 patients from the 12 with cavernous lymphangiomas had a total shrinkage, 6 patients had a marked shrinkage and 3 a slight shrinkage. Conclusions Intralesional injection of OK-432 is an effective and safe treatment for lymphangiomas, especially for cystic lesions. Key words: cystic lymphangioma, cavernous lymphangioma