Varikocelės gydymas naudojant mikrochirurginį metodą - Zotov, Tigran; Šukys, Deimantas (Lietuvos chirurgija, 2012)
Tigran Zotov, Deimantas Šukys Respublikinės Vilniaus universitetinės ligoninės Urologijos skyrius, Šiltnamių g. 29, LT-04130 Vilnius El. paštas: deimasukys@gmail.com Įvadas Varikocelė yra gan dažna liga, nustatoma 10 proc. suaugusių vyrų, ir net 25 proc. tų vyrų, kurie tiriami dėl nevaisingumo. Varikocelė mažina sėklidžių apimtį, blogina spermos kokybę ir Leidigo ląstelių funkciją. Po varikocelės gydymo sėklidė padidėja, pagerėja spermos kokybė. Respublikinėje Vilniaus universitetinėje ligoninėje buvo pradėta naudoti mikrochirurginė varikocelės gydymo metodika. Metodai Nuo 2009 m. balandžio iki 2011 m. gegužės buvo atliktos septynios varikocelektomijos operacijos naudojant mikrochirurginę techniką. Rezultatai Intraoperacinių ar ankstyvųjų pooperacinių komplikacijų nebuvo. Iškvietus pakartotinio patikrinimo operuotus pacientus nerasta nė vieno varikocelės recidyvo. Išvados Varikocelė yra gan dažna liga, galinti lemti nevaisingumą. Dėl nevaisingumo besikreipiantiems vyrams, kuriems yra klinikinė varikocelės raiška ir nenormalius spermos tyrimas, indikuojamas operacinis gydymas. Jei yra galimybė pasinaudoti operaciniu mikroskopu, tikslinga atlikti mikrochirurginę varikocelektomiją, o jei tokios galimybės nėra, pirmučiausia alternatyva yra laparoskopinė varikocelektomija. Reikšminiai žodžiai: varikocelė, chirurginis gydymas. Varicocele treatment by the microsurgical method Tigran Zotov, Deimantas Šukys Republican Vilnius University Hospital, Department of Urology, Šiltnamių Str. 29, LT-04130 Vilnius, Lithuania E-mail: deimasukys@gmail.com Background Varicocele is a rather frequent disease found in 10% of adult males and in 25% of infertile men. Varicocele reduces the testicular volume, declines sperm quality and the function of the Leydig cells. After varicocele treatment, the testicular volume increases and sperm quality improves. Varicocele treatment by the microsurgical method was started at the Republic Vilnius University Hospital. Methods Seven varicocelectomies by the microsurgical way were performed from April 2009 till May 2011. Results No intraoperative or early postoperative complications were observed. There was no varicocele recurrences found on postoperative control visits. Conclusions Varicocele is a rather frequent disease which can cause infertility. Its surgical treatment is indicated in cases of a clinically apparent varicocele and abnormal sperm analysis. If possible (where a surgical microscope is accessible), microsurgical varicocelectomy is the preferred way of treatment. Laparoscopic varicocelectomy is the method of choice if there is no possibility to perform a microsurgical procedure. Key words: varicocele, surgical treatment