Daiktavardžio paradigmų produktyvumas: skolinių morfologinio įforminimo ir fleksijų varijavimo analizė - Kamandulytė-Merfeldienė, Laura (Lietuvių kalba, 2010)
Straipsnyje aprašomas sinchroninis daiktavardžio paradigmų produktyvumo dabartinėje kalboje tyrimas. Remiantis natūraliosios morfologijos teorinėmis koncepcijomis produktyvioms paradigmoms nustatyti pasirinkti du kriterijai: a) fleksijų varijavimas, b) naujųjų skolinių morfologinis įforminimas.Straipsnyje keliama hipotezė, kad sakytinėje kalboje neproduktyvių paradigmų fleksijos painiojamos su produktyvių paradigmų fleksijomis, o naujieji skoliniai gauna natūralias, t. y. produktyvių paradigmų galūnes. Straipsnyje siekiama: a) aptarti, kokių paradigmų daiktavardžių fleksijos dažniausiai painiojamos su kitų paradigmų fleksijomis, b) nustatyti, kokių paradigmų fleksijas gauna naujieji skoliniai, c) remiantis gautais fleksijų varijavimo ir skolinių morfologinio įforminimo analizės rezultatais, nustatyti produktyvias ir neproduktyvias daiktavardžio paradigmas.
Keywords: nėra