(Ne)mandagumo raiška nusikaltimų diskurse: įvardijimo aspektas - Jakimovienė, Sigita (Lietuvių kalba, 2017)
Straipsnyje nagrinėjama nusikaltimą padariusio asmens įvardijimų raiška mandagumo požiūriu žiniasklaidos diskurse apie platų atgarsį sukėlusį nusikaltimą Saviečiuose 2016 m. sausio 2 d. naktį, kai tėvo įmesti į šulinį mirė du vaikai. Atliekant įvardijimų analizę atsižvelgta į klasikinę Penelope Brown ir Stephen Levinsono (1978, 1987) įvaizdžio saugojimo teoriją, taip pat į Julie Paddy Marie Austin (1987) pateiktą įvaizdžio atakos sampratą ir įžvalgas dėl nemandagumo strategijų. Straipsniu siekiama parodyti, kad mandagumo teorija gali būti naudinga tiriant nusikaltimų diskursą, kur išskirtinai kalbama apie neigiamai vertinamus asmenis ir (ar) socialinį elgesį. Lietuviškasis nusikaltimų diskursas lingvistiškai beveik netirtas. Tyrimo rezultatai parodė, kad į nusikaltimų diskursą galima žvelgti kaip į diskursą, valdomą nemandagumo strategijų.
Keywords: nusikaltimų diskursas; lingvistinis mandagumas; lingvistinis nemandagumas; įvaizdžio atakos aktas; įvardijimas; disfemizmai