Ilgųjų ir trumpųjų naudininko formų vartojimo XVI a. LDK reformatų lietuviškuose raštuose santykis - Dambrauskas, Kęstutis (Lietuvių kalba, 2017)
Straipsnio tikslas – aptarti, koks trumpųjų ir ilgųjų naudininko formų vartojimo santykis Merkelio Petkevičiaus Katekizme (toliau PK) ir vadinamojoje Jokūbo Morkūno Postilėje (MP). Tiriant ilgųjų ir trumpųjų naudininko formų vartojimo ypatumus, siekiama prisidėti prie Postilės autorystės nustatymo tyrimo. Tiriamoji medžiaga rinkta iš PK, pirmųjų 100 MP I dalies puslapių ir MP III dalies. Darbe taikomi aprašomasis ir lyginamasis tyrimo metodai. PK, MP I ir III dalies naudininko formos nuosekliai lyginamos tarpusavyje. Tiriamųjų šaltinių medžiaga taip pat lyginama su svetimkalbiais originalais. Norėta pasižiūrėti, kokios originalo konstrukcijos yra verčiamos naudininko konstrukcijomis.
Keywords: trumposios naudininko formos; ilgosios naudininko formos; Postilė; Katekizmas