Veiksmažodžio EITI konstrukcijos XVI a. lietuvių kalbos raštuose - Lisauskaitė, Agnė (Lietuvių kalba, 2020)
Straipsnyje tiriamos veiksmažodžio eiti konstrukcijos XVI a. lietuvių kalbos raštuose. 744 pavyzdžiai atrinkti iš Martyno Mažvydo Katekizmo ir Formos krikštymo, Jono Bretkūno Biblijos, Giesmių Duchaunų, Kancionalo ir Kolektų, Mikalojaus Daukšos Katekizmo ir Postilės. Taikant kokybinės lingvistinės analizės, kiekybinės analizės ir freimų semantikos metodus, siekiama išanalizuoti konstrukcijų, einančių su minėtu veiksmažodžiu, raišką ir reikšmę. Tiriant senuosius tekstus, pasitelktà LKI Raštijos paveldo tyrimo centro svetainė Senieji raštai: konstrukcijų ieškota šios svetainės paieškų sistemoje, taip pat naudotasi čia pateikiamomis senųjų tekstų elektroninėmis konkordancijomis. Analizuojant konstrukcijų su nagrinėjamu veiksmažodžiu semantiką, buvo naudotasi FrameNet sistema. Tais atvejais, kai analizuojamos situacijos neatitiko freimų duomenų bazėje pateikiamų aprašų arba apskritai nebuvo rastos, remtasi tyrimo autorės žiniomis.
Keywords: freimų semantika; slinktis; senieji raštai; veiksmažodis