Mokyklinės lietuvių kalbos programos - Čepaitienė, Giedrė (Lietuvių kalba, 2024)
Šiame straipsnyje apžvelgiamos bendrojo lavinimo vidurinėms mokykloms skirtos lietuvių kalbos programos. Pačios pirmosios programos pasirodė dar carizmo laikais (1906, 1917 m.). Atkūrus Lietuvos valstybę mokyklines programas dažniausiai skelbė Švietimo ministerija, tik kartais – atskiros mokyklos. Sovietmečiu programos skelbtos tik ministerijos. Nuo 1990 m. programas taip pat skelbia ministerija, per pastarąjį laikotarpį pasirodė vos kelios individualios programos. Pažymėtina, kad dažniausiai programos yra anoniminiai tekstai. Žinomi 2 pačių pirmųjų programų autoriai: 1905–1906 m. m. Panevėžio mokytojų seminarijos programos autorius Vladimiras Lukinas, o po metų tai pačiai seminarijai programą parengė Jonas Jablonskis. Po 1990 m. programas dažniausiai rengia pačios ministerijos suburtos darbo grupės, jų nariai skelbiami. Straipsnyje kreipiamas dėmesys į programų struktūrą, didaktines nuostatas, temų pateikimo tvarką, parodoma, kad pirmųjų programų autoriai orientavosi į tuo metu jau skelbtus aprašomuosius lietuvių kalbos darbus, o programas pradėjus leisti Švietimo ministerijai jau pačios programos tampa orientyrais vadovėlių autoriams. Tokia tendencija išlieka iki šių dienų.