Nazalizacija: samprata ir tyrimai - Butkauskaitė, Edita (Lietuvių kalba, 2010)
Lietuvių lingvistikoje nazalizacija pradėta nagrinėti dar XX a. II pusėje. Jau tuomet buvo pastebėta, kad balsiai, atsidūrę šalia nosinių priebalsių [m], [n], kitaip tariami ir galbūt yra kitokios kokybės bei kiekybės.Tačiau jokių išsamių tyrimų iki šiol atlikta nebuvo. Užsienio lingvistų darbuose nazalizacija, kaip fonetinis ir fonologinis reiškinys, jau gana išsamiai ištirta. Šio straipsnio tikslas – išsiaiškinti, kas yra nazalizacija ir kaip ji suprantama užsienio ir lietuvių lingvistų darbuose.