Lietuvių kalbos salos: tyrimo perspektyvos - Kardelis, Vytautas (Lietuvių kalba, 2015)
Šiame straipsnyje toliau tęsiama lietuvių kalbos salų tema. Jame aptariami du aspektai: a) sinchroninis, susijęs su dabartine salų padėtimi, b) diachroninis, apimantis salų formavimosi problematiką. Straipsnis diskusinio pobūdžio, kai kurios jame mėginamos kelti hipotezės yra visiškai darbinės ir turi būti patikrintos ir išsamiai išanalizuotos ateityje. Stengtasi iškelti tuos diskusinius ir probleminius klausimus, kurie iki šiol lingvistinėje literatūroje buvo minimi tik prabėgomis. Sinchroniniu atžvilgiu lietuvių kalbos salos klasifikuojamos atsižvelgiant į gyvybingumo kriterijų. Nagrinėjant diachroninę problematiką – lietuvių kalbos salų susiformavimo istoriją, keliami šie svarbiausi diskusiniai klausimai: 1) metodologinio požiūrio į lietuvių kalbos salas, 2) migracijos, 3) tarminės situacijos, 4) sisteminių lingvistinių tyrimų, 5) istorinės sociolingvistikos, 6) metodologijos ir kompleksinių tyrimų.