Kai kurie smurto artimoje aplinkoje aspektai socialinės kultūrinės lyties požiūriu - MICHAILOVIČ, ILONA (Kriminologijos studijos, 2014)
[straipsnis ir santrauka lietuvių kalba; santrauka anglų kalba]Siekiant sėkmingai užkirsti kelią smurtui artimoje aplinkoje, būtina žinoti šio reiškinio specifiką. Nuo viktimologijos kaip mokslo egzistavimo pradžios akcentuota tai, kad viktimizacija nėra reiškinys, vienodai būdingas visiems visuomenės nariams. Kai kurios socialinės grupės dažniau nei kitos tampa nusikalstamų veikų aukomis. Kalbant apie smurtą artimoje aplinkoje socialinės kultūrinės lyties požiūriu reikėtų turėti omenyje ir nusikalstamas veikas prieš moteris, ir pačių moterų padaromas veikas artimoje aplinkoje. Viena pagrindinių vertybių turėtų būti valstybės reguliavimo ir veiksmų veiksmingumas pasipriešinant smurtui artimoje aplinkoje.
Keywords: smurtas artimoje aplinkoje; viktimologijos įžvalgos; socialinės kultūrinės lyties perspektyva