Manipuliacijos Lietuvos futbole: empirinis tyrimas - Zaksaite , Salomeja (Kriminologijos studijos, 2024)
Straipsnyje nagrinėjama manipuliacijų sporto varžybomis tema. Aptariami unikalaus kokybinio tyrimo, kurio metu surinkti duomenys iš itin daug žinių turinčių ekspertų, rezultatai. Dėl tokio tyrimo specifikos didžioji dauguma duomenų yra nuasmeninta: anonimizuota arba pseudonimizuota. Nepaisant to, tyrimas yra kiek įmanoma natūralus, ypač dėl žargoninės leksikos ir temos jautrumo. Tyrimas atskleidė, kad manipuliacijos yra išties rimta problema Lietuvos futbole, nors šio reiškinio pikas tikriausiai jau praeityje. Buvo atskleistos įdomios sąsajos, kurios byloja, kad manipuliacijos toli gražu nėra tik sporto problema. Tai yra reiškinys, glaudžiai susijęs su kitais sporto bendruomenės bei visos visuomenės skauduliais: gero valdymo principų nepaisymu, skaidrumo bei viešumo stoka bei neantraeiliu organizuoto nusikalstamumo vaidmeniu sporto pasaulyje. Nors tyrimu nebuvo specialiai tikrinamos kriminologinės teorijos, jo metu surinkti duomenys patvirtino įtampos bei diferencinių asociacijų teorijų įžvalgas. Vienas iš manipuliacijų darymo būdų aiškiai atitinka šių dviejų teorijų kontekste brėžiamą schemą: pradedama nuo paprastų lažybų, žaidėjai tampa priklausomi ir prasiskolinę, atitinkamai ima jausti nuolatinę įtampą, ir tik vėliau, laipsniškos interakcijos metu, „iš jėgos pozicijų“ pradedama kalbėti apie manipuliacijas sporto varžybomis. Taip pat svarbu pažymėti, kad lažybų rinka yra būtent ta terpė, kurioje žaidėjai gali išsikrauti, patenkinti konkurencijos poreikį ir išlieti adrenalino perteklių. Galbūt todėl silpnesnėse lygose žaidžiantys futbolininkai ar tie, kurių karjera eina į pabaigą (t. y. kurie nebegali išsilieti aikštelėje), neretai „užkimba“ ant lažybų kabliuko. Taip formuojasi priklausomybė lažyboms, potencialiai vedanti sukčiavimo link. Teisine prasme manipuliacijų sporto varžybomis Lietuvoje problematiką galima paaiškinti keblumais taikant Lietuvos Respublikos baudžiamąjį kodeksą: esant neišgrynintai profesionalaus sporto sampratai, nėra aišku, kokios varžybos atitinka ar neatitinka profesionalumo kriterijaus.
Keywords: manipuliacijos futbolo varžybomis; empirinis tyrimas; lažybų rinka; baudžiamosios atsakomybės taikymo problematika