Religijos-viktimizacijos modulio link tarptautinio jaunimo delinkvencijos ir viktimizacijos tyrimo (ISRD) kontekste: mokymasis iš praeities pavyzdžių - Litvak, Sophie; Kivivuori, Janne; Kaakinen, Markus (Kriminologijos studijos, 2023)
Postsekuliarios visuomenės samprata pabrėžia didėjančią religijos reikšmę socialinėje, kultūros ir politikos srityse. Atsižvelgiant į šią tendenciją, kriminologija turėtų skirti daugiau dėmesio klausimui, kaip religija susijusi su viktimizacija ir nusižengimais. Kadangi religijos ir nusikaltimų tyrimai tradiciškai labiau telkė dėmesį į nusižengimus, itin nedaug žinoma apie religijos sąsajas su viktimizacija. Religijos veiksnio analizė tarptautiniuose tyrimuose ypač aktuali religiškai nevienalytėse bendruomenėse. Šiame straipsnyje pristatomas apklausos modulis, kuris galėtų būti taikomas Tarptautiniame jaunimo delinkvencijos ir viktimizacijos tyrime (ISRD). Pirmiausia buvo išnagrinėta naujausia tyrimo banga ISRD-4. Siekiant aptikti šio tyrimo spragas, atlikta kitų tarptautinių tyrimų, įskaitant moksleivių sveikatos ir gyvensenos tyrimą (HBSC), Alkoholio ir kitų psichoaktyviųjų medžiagų vartojimo Europos mokyklose tyrimą (ESPAD), Europos socialinį tyrimą (ESS), Pasaulio vertybių tyrimą (WVS) ir Tarptautinį nusikaltimų aukų tyrimą (ICVS), kuriuose buvo nagrinėjamas religijos aspektas, apžvalga. Remiantis šiais pavyzdžiais, straipsnyje pristatomas naujas ISRD modulis (Priedas), skirtas religijos ir viktimizacijos sąsajai tirti tarptautiniuose nusikaltimų tyrimuose. Straipsnio autoriai prieina prie išvados, kad kriminologiniuose tyrimuose, šalia tradicinių socialinių, ekonominių, struktūrinių ir individualių veiksnių, didesnį dėmesį verta skirti religijai ir kitiems kultūriniams kintamiesiems.