Suklastotų medicinos gaminių aptikimas ir tyrimas Slovėnijoje - Slak, Boštjan; Frangez, Danijela (Kriminologijos studijos, 2023)
Šiame straipsnyje pateikiamos įžvalgos apie suklastotų medicinos gaminių aptikimą, tyrimą ir baudžiamąjį persekiojimą už juos Slovėnijoje ir kitose valstybėse. Straipsnyje apibendrinamos Interpolo ir Europos Sąjungos veiklos šioje srityje ataskaitos, taip pat naudojamos šios srities ekspertų nuomonės ir įžvalgos, pateiktos šio straipsnio autorių atliktų interviu metu. Nors su suklastotais medicinos gaminiais susijusios problemos mastas visame pasaulyje didėja, Slovėnijoje ši problema nesulaukio didelio dėmesio. Nebuvo rasta suklastotų medicinos gaminių, kurie patektų į legalaus tiekimo grandinę. Apskritai suklastotų medicinos gaminių aptikimo, tyrimo ir baudžiamojo persekiojimo apimtys yra labai mažos. To priežastys gali būti susijusios su vykstančiomis diskusijose dėl suklastotų medicinos gaminių apibrėžimo ir nuolatinio visuomenės informuotumo apie juos trūkumu. Jei visuomenė nesupranta ar net nežino apie suklastotus medicinos gaminius, ji nepraneš apie galimus susidūrimus su jais, todėl juos aptikti bus dar sunkiau. Šiame straipsnyje pateiktas tyrimas (iš dalies) patvirtino, kad patikima ir socialiai orientuota sveikatos priežiūros sistema, kurioje reikalingi vaistai yra plačiai prieinami, galėtų būti veiksminga atgrasymo priemonė suklastotų medicinos gaminių prekybai. Todėl svarbu vystyti tokią sistemą palaikančią teisinę bazę.