Instituciniai patriarchatai? Policijos ir baudžiamosios justicijos reakcijos į smurtą artimoje aplinkoje Škotijoje 1960–1990 metais - Donaldson, Anni (Kriminologijos studijos, 2022)
Pokario Škotija išliko giliai patriarchalinė šalis. Smurtas artimoje aplinkoje buvo plačiai paplitęs, tačiau jo aukos – moterys – apie tai pranešdavo retai. Šiame straipsnyje teigiama, kad policija ir baudžiamosios justicijos organai Škotijoje 1960–1990 m. buvo „instituciniai patriarchatai“, sukūrę reikšmingų kliūčių pranešimams apie smurtą. Smurtą artimoje aplinkoje patyrusių aukų, policijos ir baudžiamosios justicijos specialistų žodinės istorijos naratyvai parodo, kiek giliai patriarchatas buvo įsišaknijęs darbovietėse ir praktikose, sukurtose tam, kad išlaikytų ilgametes patriarchalinės šeimos tradicijas. Tai trukdė moterims pranešti, apribojo jų saugumą ir teisingumo siekį privačiame gyvenime ir prisidėjo prie moterų nelygybės pokario Škotijos visuomenėje tęstinumo.