DOKUMENTŲ VALDYMAS UKRAINOJE: NUO POPIERINĖS LINK SKAITMENINĖS PRAKTIKOS ČERKASŲ REGIONO PAVYZDŽIU (anglų kalba) - OTAMAS, INNA (Knygotyra, 2015)
Atgavus nepriklausomybę ir šalyje pradėjus klostytis naujai santvarkai, labai išaugo Ukrainos žmonių susidomėjimas savo istorija ir praeities įvykiais. Šio proceso metu ypač didelis dėmesys tenka nacionalinio tapatumo formavimui ir istorinės kolektyvinės atminties išsaugojimui. Tam tikra prasme visa tai galima pritaikyti ir vienam turtingiausių Ukrainoje Čerkasų regionui. Tokį teiginį patvirtina istorikų atlikti moksliniai tyrimai ir rasta archyvinė medžiaga, atspindinti visuomenėje vykusią darbo srautų valdymo sistemų plėtrą šiame regione. Atliktame Čerkasų regiono istorijos tyrime itin svarbus dėmesys teikiamas Čerkasų regiono Valstybiniam archyvui. Šio archyvo vadovaujantys ekspertai 1970–2013 metais reikšmingai prisidėjo prie nagrinėjamų dokumentų valdymo ir standartų bei normatyvinių dokumentų reguliavimo teisės aktų, pavyzdžiui, Ukrainos įstatymo dėl „Elektroninių dokumentų ir elektroninių dokumentų valdymo“ ir „Elektroninio skaitmeninio parašo“, priimtų 2003 m. gegužės 22 d., įgyvendinimo. Kadangi dokumentų valdymo tradicijos formuojasi ištisais šimtmečiais, elektroninių dokumentų valdymo tyrimą tikslinga pradėti nuo pat šio proceso užuomazgos stadijos. Viena vertus, pagrindinis elektroninių dokumentų saugojimo, kaip palyginti naujo reiškinio, tikslas – pritaikyti geriausius tradicinių dokumentų valdymo principus. Antra vertus, būtina parengti naujus dokumentų valdymo metodus, atsižvelgiant į elektroninių dokumentų naudojimą. Būtent todėl, mūsų nuomone, yra svarbu nagrinėti pagrindines problemas, susijusias su elektroninių dokumentų valdymu – tiriamuoju objektu.
Keywords: ...