AUTOGRAFŲ KOLEKCIONAVIMAS ŠIANDIENOS LIETUVOJE - GUSTAITIS, ROLANDAS (Knygotyra, 2015)
Vilniaus universiteto Knygotyros ir dokumentotyros institutas Universiteto g. 3, LT-01513 Vilnius, Lietuva El. paštas: rolandasgustaitis@gmail.comEuropoje autografai pradėti kolekcionuoti XVI a. kartu su raštijos išplitimu. Vėlesniais šimtmečiais ši kolekcionavimo rūšis išpopuliarėjo daugelyje šalių, kartu ir JAV. Straipsniai žiniasklaidoje, kartkartėmis rengiamos autografų parodos liudija, kad autografų rinkimas, kaip kolekcionavimo rūšis, nors ir egzistuoja Lietuvoje, bet apie jį turime nedaug žinių. Tiek autografams, tiek apskritai kolekcionavimui Lietuvoje yra skirtas vienas kitas mokslinis tyrimas, tačiau už tokių tyrimų ribų lieka autografų kolekcionavimas kaip reiškinys. Šiame straipsnyje aptariami šiandienos Lietuvos autografų kolekcininkai ir jų kolekcionavimo motyvai, kolekcijų teminė sudėtis, jų kaupimo būdai ir šaltiniai.
Keywords: autografas; kolekcija; kolekcionavimas; kolekcininkas